Husele de protecție a saltelelor fabricate de Velfont la Barcelona se vând pe Amazon și ebay, dar și în magazine department store de calibrul lui John Lewis sau El Corte Ingles.

Compania spaniolă lucrează, pe lângă marca proprie Velfont, și pentru clienți terți, sub brandul lor propriu, toată gama de articole de protecție a saltelelor, pernelor și pilotelor. O mulțime de produse dedicate acestei zone de protecție, pe care s-a dezvoltat începând din 1971. După cum am aflat de la directorul lor de marketing care-mi vorbea într-o engleză pudrată cu deliciosul accent catalan, fabrica nu se luptă cu marea competiție asiatică pe gama produselor simple din bumbac, ci se diferențiază în zona huselor cu proprietăți speciale, impermeabile, care absorb transpirația sau termoreglabile.

Oferiți huse din bumbac organic. Cât de căutate sunt?

Avem o mulțime de produse, dintre care și o gamă mai limitată, realizată din bumbac organic, pentru care avem certificat Oeko Tex 100. Aceste huse de protecție pentru saltea sunt impermeabile, grație unor membrane aflate dedesubt. Este vorba despre niște straturi-peliculă care le protejează și sunt produse adresate copiilor și adulților. Aplicabilitățile sunt diverse, husele sunt practice și în perioada când se încearcă trecerea copiilor mici de la scutece, dar și când cineva vrea să ia micul dejun în pat, în caz că varsă cafeaua sau alt lichid! Sau pentru cei care au animale sau transpiră mult, protejează salteaua cu această husă. În plus, funcționează și ca un cearșaf cu elastic, grație bumbacului organic, deci are o funcționalitate dublă.

Avem apoi o altă husă, tot cu bumbac organic și tot impermeabilă deoarece pelicula se află între cele două straturi de țesătură.

Ce alte tipuri de huse aveți?

Pe lângă gama de produse organice, avem și protecție de saltele din bambus, o fibră care este mai absorbantă decât bumbacul și se simte mai fină la atingere. La fel, impermeabile și cu proprietăți de respirabilitate. Mai avem o husă mai groasă, tot din bumbac, dar cu umplutură din lână, care se știe că are bune calități pentru a păstra căldura înăuntru. Apoi gama de huse din bumbac cu proprietăți termoreglante, care se simt mai proaspete în contact cu corpul, absorb temperatura corpului și o păstrează, iar în momentul în care corpul se răcește, o eliberează. O altă gamă interesantă este cea cu protecție împotriva acarienilor și a ploșnițelor și o alta cu aloe vera. Avem o gamă de produse adresate spitalelor, cu aceeași calitate, dar fără investiția în ambalaje, deoarece nu și-ar avea rostul.

Unde vindeți, către spitale, hoteluri sau lucrați direct cu clienții finali?

Vindem către magazine și diverși retaileri, inclusiv online, dar produsele noastre ajung la clientul final. Nu avem însă vânzare directă către clientul final.

Este adevărat că bambusul e tot mai folosit în textilele pentru casă?

Da, acum câțiva ani toată lumea vindea doar bumbac, dar între timp au apărut și au devenit mai populare alte fibre, precum bambusul sau microfibra.

Am observat că se folosește mult și Tencel…

Da, însă noi credem mai mult în fibrele naturale. Este adevărat că Tencel se fabrică din celuloza aflată în lemn, dar cred că se combină cu substanțe artificiale. Însă e drept că este foarte fină și puternic absorbantă.

Se întreține mai greu bumbacul organic?

Nu, se întreține la fel ca bumbacul obișnuit. Bumbacul este organic datorită modului în care este cultivat și recoltat, deci ciclul de producție trebuie să fie unul natural.

Vedeți o piață pentru bumbacul organic, chiar dacă e mai scump?

Sigur că da, și nu doar pentru textilele de casă, ci și pentru confecții. Se vede asta pe piață, există un curent puternic pentru produsele organice în general deoarece nu au chimicale și nu poluează mediul înconjurător.

Puteți spune că este un segment în creștere al Velfont?

Sigur. Acum doi ani, când am lansat gama organică Transpira, aveam un singur produs. Acum am dezvoltat mai multe, deoarece cererea este mai mare.

Care este cea mai bine vândută husă?

În prezent husele din bumbac normal se găsesc peste tot, dar noi vindem bine tocmai produsele prin care ne diferențiem, pe cele din gama Transpira. Iar asta pentru că sunt impermeabile și au proprietăți de respirabilitate. Pe produsele de bază există o mare competiție, în principal din partea companiilor asiatice, care pot să le fabrice mai ieftin. Însă noi venim cu articole cu valoare adăugată, aici ne diferențiem. Avem un departament de dezvoltare care merge la târguri și acordă atenție cererilor din piață, apoi propune și dezvoltă produse noi. Fabrica noastră are în jur de 100 de angajați în Barcelona, inclusiv muncitori, depozit și birouri.

Caută clienții produse ieftine sau se uită să fie fabricate în Europa?

Clienții noștri caută produse de calitate ridicată, cu proprietăți speciale. Sigur că nu vor nici un preț foarte mare, dar când găsesc produse mai deosebite sunt gata să plătească un preț corect pentru ele.