Linas, un producător lituanian de textile pentru casă integrat pe verticală, a pus bazele unui parteneriat cu o firmă spaniolă specializată în reciclare, Hilaturas Ferre. Rezultatul? Țesături sustenabile produse 100% în Europa.

Cele două companii și-au aliniat cunoștințele și tehnologia, au pus la muncă echipele de cercetare-dezvoltare și au scos pe piață țesături ecologice, din materiale reciclate.

 

Deosebirea, în acest caz, este că se folosește in produs în Europa, față de bumbacul care, chiar și reciclat, tot pe alte continente se cultivă.

„Sustenabilitatea este un subiect dificil, pentru că în cazul bumbacului nu poți să-ți iei totul din Europa“, spune Vilita Skersiene, directorul de marketing al Linas. Totul a plecat de la faptul că clienții Linas cereau in ecologic, dar nu puteau să-și permită prețul acestuia. Așa că cei de la Linas au găsit o țesătorie din Spania care produce fire reciclate și împreună au reușit să scoată pe piață țesături inovatoare.

„Noi producem fibre de bumbac din deșeuri textile, pe care mai apoi le combinăm cu poliester reciclat din PET-uri pentru a crea o nouă fibră. Aceasta, la rândul său, este amestecată cu inul, rezultând o colecție de țesături sustenabile de calitate ridicată“, afirmă Pablo Ramiro, reprezentantul filaturii.

Țesăturile pot fi folosite atât în modă (jeanși), cât și la textilele pentru casă, inclusiv pentru pături sau halate de casă.

Firma se laudă cu trasabilitate completă, începând de la fibră până la produsul final. Potrivit spaniolului, hainele din bumbac se pot recicla de patru ori, dar fiecare proces va duce la o fibră mai grea decât precedenta. „Hainele vin de la depozite mari, dar colaborăm și cu retaileri precum H&M sau Inditex, care au zone de colectare inclusiv în magazine. Lucrăm, de asemenea, și cu brokeri de deșeuri din India sau Bangladesh, de unde achiziționăm textilele în funcție de culori“, completează el.

Parteneriatul durează de un an, iar clienții sunt mulțumiți de noile opțiuni de țesături. În general se plasează comenzi de peste 400 de metri, iar prețurile sunt medii pentru produsele reciclate, după cum informează Vilita Skersiene. „Prețul este un factor important pentru noi, altfel nu am mai putea face față unei piețe tot mai competitive“, punctează ea.

Totuși, nu putem spune că asistăm la prima inițiativă de acest gen. Inditex a anunțat încă din vara anului trecut un parteneriat cu austriecii de la Lenzing (producție de țesături), pentru a introduce conceptul economiei circulare în toate etapele producției. Astfel, este prevăzută reciclarea inițială a 500 de tone de deșeuri textile, pentru a le transforma în țesături premium. Zara intenționează să instaleze 2.000 de cutii de colectare în magazinele sale, inițial în cele din Spania. Retailerul spaniol de modă dorește să colaboreze pentru colectarea de haine vechi și cu Caritas, renumita organizație caritabilă.