Nu știu dacă vecinii noștri de peste Prut își îngrijesc mai bine industria ușoară, dar cu siguranță taxele impuse de stat angajatorilor sunt ceva mai mici decât în România. Astfel, asigurările sociale sunt de 23% pentru angajator și de 6% pentru angajat, iar cele de sănătate sunt de 4,5% pentru ambii contribuabili. Dacă mai punem la socoteală și salariile medii din această țară (165 euro) și costul de producție pe minut (0,075 euro), Moldova poate părea o destinație atrăgătoare pentru manufactura textilelor.

La fel ca la noi – se lucrează pentru export

Industria ușoară din Republica Moldova este în creștere din anul 2000, depășind în mod semnificativ alte sectoare ale economiei. Industria producătoare a atins 14,3% din PIB în anul 2014, o creștere de 7,3% care vine în special din zona manufacturieră.

În ceea ce privește forța de muncă, în țara vecină lucrează în jur de 26.000 de persoane în industria ușoară, în special femei. Cele mai multe companii (61%) sunt amplasate în regiunea centrală (Chișinău, Ialoveni, Orhei, Strășeni), 21% în nord (Bălți, Soroca, Florești, Edineț) și 18% în sud (Cahul, Taraclia, Gagauzia).

Salariile mai mici decât în România – atracția principală

Cu Marina Lăpușneanu, CEO al Asociației Patronale din Industria Ușoară – APIUS (Republica Moldova), am stat de vorbă la celebrarea celor șase ani de activitate ai clusterului Romanian Textile Concept. Din informațiile pe care ni le-a oferit, s-a conturat imaginea unei industrii ușoare în plină dezvoltare care asigură aproape 20% din exporturile totale ale acestei țări.

Sunt producători români care colaborează cu firme din Republica Moldova?

În acest moment nu am informații exacte, dar am auzit de firme românești de textile care vor să-și deschidă filiale în Republica Moldova. Asociația noastră reprezintă 97 de companii de confecții, din cele peste 300 care funcționează la noi în țară. Reprezentăm o treime și posedăm informații doar în ce privește aceste companii, dar cu siguranță sunt firme care plasează comenzi în Republica Moldova.

Am înțeles că Alison Hayes, după ce a închis în România, și-a deschis capacitate în Republica Moldova…

S-ar putea, deoarece este vorba de factorul salarizare, care este mai convenabil la noi.

Cât de interesați sunt moldovenii să lucreze în confecții?

Ca orice altă industrie stabilă, și industria textilă este valorificată de populație, deoarece reprezintă o oportunitate de a rămâne acasă și de a-și crește copiii. Și din țara noastră se emigrează în vestul Europei sau în Rusia. Pentru noi dezvoltarea industriei ușoare ar fi o perspectivă de a ține lumea acasă. Trebuie să recunoaștem că avem și o tradiție în manufactură, pe lângă talent și imaginație. Companiile noastre au ajuns la un nivel de calitate la care pot să-și selecteze clienții și nu mai acceptă comenzile care se lucrează pe bani puțini. Este foarte important să aduci industria ușoară la un nivel la care să funcționeze pe principii legale, cu salarii legale, pachete sociale.

Care sunt taxele datorate statului de către angajatori, mă refer la salarii?

În jur de 26-30%.

Care sunt principalele piețe de export ale Moldovei?

Lucrăm pentru țări europene precum Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, dar și Rusia. Totuși, cele mai mari fabrici exportă în Vest.

Pentru ce tipuri de branduri se lucrează?

Branduri de top precum Armani, Max Mara, Moncler, Dolce & Gabbana, dar și pentru cele mai accesibile precum New Look sau Primark.