De câțiva ani, de când am introdus rubrica “Insolvențe” în revistă, numărul cazurilor nu pare să fi scăzut. Din păcate, cauzele sunt multiple, însă una dintre problemele cu care se confruntă cel mai des companiile producătoare se referă la greutatea încasării facturilor. De multe ori, administratorii fabricilor de textile nu știu care sunt problemele financiare ale partenerilor lor de afaceri, iar în cazul insolvenței acestora, recuperarea debitelor este aproape imposibilă. Businessurile încearcă să supraviețuiască în condiţiile unui mediu economic şi de afaceri caracterizat de o puternică instabilitate şi lipsă de încredere, astfel că devine tot mai importantă informarea asupra clienţilor noi şi a celor existenţi, precum şi acoperirea riscului comercial. O altă problemă este cea a supraîndatorării – multe companii de dimensiuni medii au un grad de îndatorare ridicat și activele gajate.
Și cum nu există probleme cărora să nu li se găsească o soluție, au apărut și pe piața asigurărilor din România companii care să acopere plaja creanțelor comerciale. Lion Broker împreună cu partenerii săi asigurători le oferă companiilor din producție o soluție pentru a se proteja împotriva riscurilor neîncasării facturilor.
“Firmele acordă importanță activelor tangibile, protejându-se de riscurile asociate acestora prin asigurări de clădiri, terenuri, stocuri de marfă, echipamente și utilaje, însă nu iau în considerare o parte substanțială a activelor – creanțele comerciale”, explică pentru Dialog Textil Carmen Pitu, reprezentanta Lion Broker, adăugând că, în medie, 40% din activele unei societăți sunt reprezentate de creanțe.
În cazul producerii riscului asigurat, asigurătorul plătește o despăgubire de până la 90% din creanța comercială garantată. “Mai mult, asigurarea de credit facilitează accesul la soluții de finanțare pentru creanțele companiei”, adaugă Carmen Pitu.
Printre celelalte servicii de care beneficiază asiguratul se numără și analiza cumpărătorilor făcută pe baza unor informații exhaustive, monitorizarea comportamentului de plată, colectarea creanțelor neîncasate și plata despăgubirii. Costul unei polițe pleacă de la 4.000 de euro, iar clientul obține servicii echivalente unui departament de credit management profesionist.
“Asigurații au astfel posibilitatea de a controla și reduce riscurile, deoarece asigurarea include analiză și colectare, plus că beneficiază de monitorizarea și disciplinarea comportamentului de plată al cumpărătorilor. Astfel, firmele își pot adapta activitatea de creditare comercială în concordanță cu evaluarea riscurilor realizată de Coface, își segmentează clienții în funcție de capacitatea de a plăti și îți îmbunătățesc structura portofoliului”, punctează Carmen Pitu.
Cu toate că în România nici măcar piața asigurărilor obligatorii nu funcționează cum trebuie, tipul acesta de soluții destinate evitării pierderilor înainte ca ele să se întâmple aduce mult cu zicala “să-ți faci iarna car și vara sanie”.