Studiu asupra pieței germane

Unde își fac oamenii cumpărăturile astăzi și unde le vor face în viitor? Cum poate comerțul convențional să profite de oportunitățile digitalizării pentru a avea succes mâine? Un studiu realizat de IFH Köln în numele Messe Frankfurt arată că dinamismul și mobilizarea internetului vor continua să modifice obiceiurile de shopping și interesele clienților.

 

Germanii au chef de shopping. În 2017, consumul intern a totalizat 595 miliarde euro. Pentru a opta oară, cifra de afaceri a comerțului din Germania a crescut de la un an la altul. În comparație cu anul precedent, aceasta reprezintă o creștere de 4,2%. Și câștigătorul clar al acestui proces dinamic este comerțul online, care a reprezentat 58 de miliarde euro din consumul total (9,7%). În comparație cu anul 2016, vânzările online au crescut cu 5,5 miliarde euro (11,5%). Cu toate acestea, creșterea vânzărilor online duce la efecte de canibalizare în comerț. Dacă până acum categoriile de succes erau reprezentate de îmbrăcăminte, cărți și aparate electrice de mici dimensiuni, în anii următori comerțul online se va extinde în alte segmente de produse. În mod deosebit greu afectați de aceasta vor fi comercianții specializați, care, deși reprezintă cea mai mare parte a achizițiilor de consum (47% în 2017), sunt susceptibili să sufere o nouă pierdere a cotei globale.

Procesul de schimbare a comerțului cu amănuntul din peisajul german este în plină desfășurare. Acest lucru este evident în special în cazul retailerilor mici și mijlocii, înlocuiți tot mai des de lanțurile mai mari și retailerii specializați, după cum anunță și cifrele publicate de biroul de statistică german (Statistisches Bundesamt). Acesta indică o scădere de la 409.760 de companii de retail în 2000 la doar 298.657 în 2017, un declin de 27,1%. Cu alte cuvinte, procesul de schimbare de la magazinele mici la lanțuri de magazine, piețele specializate și comercianții online este în plină desfășurare. Acest lucru se datorează faptului că, pe de o parte, comercianții mai mici nu mai pot concura din punctul de vedere al prețului și sortimentului. Pe de altă parte, ei au adesea resurse financiare și expertiză insuficiente pentru a-și înființa propriile magazine online specializate. Mai mult, oportunitățile oferite de digitalizare sunt dificil de aplicat, în special pentru comercianții din zonele rurale, având în vedere și caracterul neuniform al infrastructurii digitale de mare viteză în aceste regiuni.

O dezvoltare asemănătoare poate fi observată și în cazul centrelor comerciale din zonele marginale ale orașelor: în anii nouăzeci și până în 2009 erau cei mai puternici concurenți ai comerțului convențional, dar procesul de schimbare structurală a retailului a condus, de asemenea, la o scădere semnificativă a numărului de cumpărători și a vânzărilor. Și la închideri de magazine sau de spații din interiorul mallurilor. Consumatorii se îndreaptă către zone mai atractive ale orașelor, unde magazinele și comercianții specializați oferă nu numai individualitate, servicii și ambianță, ci și o experiență de shopping mai interesantă.

Principalele provocări ale comerțului

Provocările cu care se confruntă sectorul în prezent sunt semnificative și variate: nu numai schimbările demografice și noile modele de consum cauzate de schimbarea nevoilor clienților, ci și de utilizarea tehnologiilor mobile. În viitor, comerțul cu amănuntul va trebui să-și adapteze sortimentul, prezentarea produsului și formatul pentru a ține seama de evoluția cererii clienților.

Nu mai e timp de plimbare

Schimbarea tiparelor comportamentului consumatorilor determină, de asemenea, procesul de schimbare structurală a comerțului. Rezultatul constă în mai puțini clienți în magazine, în special în cele mici și mijlocii și în zonele rurale. Declinul din ultimul caz este cauzat de migrația spre orașe și îmbătrânirea populației. Pierderea clienților și puterea de cumpărare reprezintă o amenințare majoră pentru peisajul retailului din aceste regiuni. Un studiu realizat în Germania de IFH în septembrie 2017 pe aproximativ 60.000 de consumatori din 121 orașe a arătat că 18,6% din cumpărătorii online preferă internetul decât să viziteze centrul orașului. Proporția crește în cazul orașelor cu până la 25.000 de locuitori (19,4%). Persoanele care locuiesc în orașe mai mici tind să cumpere mai mult online, în principal pentru a compensa deficitele de ofertă. De asemenea, proporția este mai mare în orașele cu 100.000 de locuitori sau mai mult (21%). În acest caz este vorba de grupuri de consumatori mai tineri, pentru care internetul este mai la îndemână. Întregul univers al produselor este disponibil oriunde și în orice moment de pe un smartphone personalizat, care nu numai că oferă o imagine de ansamblu asupra spectrului disponibil, dar permite și achiziții direcționate și economisește timp prețios.

Internetul devine un fel de showroom al afacerilor

Există o tendință crescândă către noile concepte de retail din zonele centrale, în principal din orașe mai mari sau din zone cu vad bun. Acolo, așa-numitul comerț brick and mortar duce la prezentări care se disting nu numai prin idei surprinzătoare și o mare creativitate, ci și prin abordări individuale multi-channel sau de specialitate. Acestea includ spații de tip concept store sau pop-up cu sortimente alese cu grijă, echipamente inovatoare sau mobilier și servicii de top.

Și conceptele multi-channel vor juca probabil un rol de lider în următorii ani, deoarece combină avantajele comerțului convențional cu cele ale lumii online. Astfel, cifra de afaceri realizată din online a comercianților tradiționali a crescut cu 257% în 2010, până la 18 miliarde euro în 2017. Retailerii inovatori au recunoscut interacțiunea pozitivă dintre lumea offline și cea online și își prezintă produsele într-o fereastră digitală cu scopul de a crește nu numai vânzările online, ci și numărul de vizitatori ai magazinelor fizice. În plus, comercianții online care au folosit doar internetul au descoperit, de asemenea, avantajele unui concept multi-channel. Amazon și Zalando și-au completat platformele online cu magazine fizice.

Idei și soluții la Tendence

Tot mai mulți clienți caută o experiență emoțională de shopping. Clienților le plac magazinele fizice pentru inspirația pe care o oferă, serviciul personal și șansa de a manipula produsul. Cu ajutorul unui design sofisticat al magazinelor, acești comercianți pot reuși să trezească cererea și să stimuleze tendința de shopping a clienților. Unul dintre târgurile care îi pot ajuta în această privință este Tendence (29.06-2.07). Vizitatorii pot obține sfaturi practice și informații despre strategiile multi-channel sau cum să-și transforme magazinele în modele experientale. Sau pot afla de la speakeri renumiți informații despre modelele de bune practici și cele mai recente tendințe din industria de lifestyle.