Am cunoscut-o pe Andreea Tocan într-un context care nu are de-a face cu moda. Este genul de persoană care atrage ca un magnet, nu atât prin fizic, ci prin personalitate și prin ideile pe care și le exprimă și asumă cu tărie. Andreea promovează bunul simț, educația sănătoasă, politețea și decența – concepte care nu prea mai stau la masă cu societatea românească actuală. Brandul său, Sipet de sidef, este pentru cei care gândesc ca ea. De fapt, o asemăn unei Mary Poppins contemporane pentru felul în care trăiește și își crește copiii, păstrând viu universul lor magic prin hăinuțele minunate pe care le creează în atelierul din București.
Când ai pornit în călătoria modei, care e povestea brandului?
La finalul anului 2013, după mulți ani în care căutarea unui cadou pentru o fetiță (trebuie să recunosc, fiind mamă de fetițe, ele au fost în gândul meu, în primul rând) și în special a unor hăinuțe deosebite pentru anumite ocazii, era o adevărată aventură. Cel mai greu era să găsesc lucruri simple, care îmi plac cel mai mult.
De ce te-ai îndreptat către haine pentru cei mici?
Pentru că am gândit totul din perspectiva unui părinte foarte atent la detalii și căruia nu îi este indiferent felul în care se îmbracă copilul său, în funcție de eveniment. Și pentru că nu am găsit niciodata ceea ce îmi doream în România, fie că era vorba despre clasicele sarafane (perfecte pentru școală ori pentru o seară de teatru și nu doar), despre hăinuțe pentru botez ori despre rochița pentru joaca de-a prințesele. Nu pot pretinde că sunt specialist, pentru că nu sunt. Dar bunul gust și educația primite acasă, precum și pasiunea pentru frumos, au fost imboldul necesar pornirii pe acest drum, din dorința de a schimba ceva.
Ce tipuri de haine oferi și care este publicul-țintă?
Am ajuns în acest moment să transformăm Sipet de sidef într-un brand extrem de familiar, iar portofoliul nostru cuprinde aproape tot ceea ce ar trebui să se regăsească în dulăpiorul unei fetițe, în materie de haine potrivite anumitor evenimente din viață sau de zi cu zi: trusoul de botez (exclusiv din țesături românesti, naturale), tutu-uri și fustițe pentru balet, rochițe pentru joaca de-a prințesele, colecția de haine pentru școală (și nu doar), extrem de elegantă și rafinată, lucrată tot din țesături naturale (Anglia și România), hăinuțe ușoare pentru vară etc. În scurt timp, au apărut și alte categorii de produse, din dorinta de a oferi o alternativă celor care sunt în căutarea unui dar deosebit: lenjerii de pat, fețe de masă de diferite dimensiuni (din damasc și dantela, din bumbac 100%), mici accesorii pentru păstrarea obiectelor din argint ori destinate anumitor sărbători.
Publicul nostru este unul frumos. Spun asta pentru că în proporție de 80%, clienții ne devin prieteni, revin cu drag și ajungem să dezvoltăm o relație extrem de apropiată în timp, să ne vizităm și să ne sfătuim. În jurul Sipet de sidef a luat naștere, firesc, o comunitate alcătuită din parinți… ca și noi. Cărora le pasă de felul în care cresc copiii și nu le este indiferent, iata, nici aspectul vestimentar, aflat oarecum în derivă de ceva vreme, daca ne uităm în jurul nostru.
Care au fost cele mai mari provocări ale afacerii, ce ți s-a părut mai dificil?
Din păcate, totul este dificil pentru producătorii români în aceste vremuri, în care suntem profund bulversați de schimbările continue și de lupta pentru supraviețuire, până la urmă, în condițiile în care se pune accent pe preț în detrimentul calității și este imposibil să concurezi cu produsele din import. Din fericire însă, cei care ajung să ne cunoască, înțeleg că suntem altceva. Nu lucrăm în serie decât într-o foarte mică măsură, ori pentru cei care ne solicită să realizăm proiecte speciale cum ar fi uniformele, o altă provocare.
Unde lucrezi hainele, ai un atelier sau colaborezi cu cineva?
Toate hăinuțele se lucrează în propriul nostru atelier. Colegele noastre, dragile noastre confecționere sunt parte din poveste, cum este de altfel întreaga echipă, știu totul despre fetițele pentru care cos cu drag, se bucură când află noutăți despre ele și întregesc minunat familia noastră.
De unde te aprovizionezi cu țesături și accesorii, te-ai stabilizat la un furnizor? Cum ți se pare oferta de pe piață?
Am fi vrut să lucrăm doar cu țesături românești. Din păcate, oferta este extrem de limitată. Dar le-am rămas fideli tuturor furnizorilor (producători români) cu care am început povestea Sipet de sidef, astfel încât panza topită, dantela, vâscoza naturală, damascul și o mare parte din tulle, le achiziționăm constant numai de la ei! Deși mai scumpe, calitatea este incontestabilă. Iar noi punem calitatea pe primul plan. Catifeaua reiată din bumbac o importăm din Anglia, de la un producător cu tradiție, iar țesăturile din bumbac, din Spania. Pentru rochițele de prințesă sau costumele de balet (singurele produse pentru care folosim țesături sintetice), avem același furnizor de la început. Și aceste aspecte, legate de fidelitatea oricărei colaborari, spun multe despre ceea ce încercăm să transmitem, prin tot ceea ce facem.
În ce direcții ai vrea să te dezvolți, unde ai dori să duci brandul?
În timp, firesc, ne dorim să venim în întâmpinarea celor care ne preferă altor branduri, oferindu-le o gamă mai generoasă de produse, în aceeași cheie care ne-a consacrat, a eleganței, simplității și bunului gust împletite cu atenția la detalii și o manoperă impecabilă. Deja am adăugat un model de ghete (pentru copii și adulti), perfect în combinații vestimentare clasice și nu doar, și într-o cromatică adorabila, pe care ni le produce un partener român devenit, desigur, prieten.
Ce părere ai despre oferta de vestimentație pentru copii de la noi?
Cred că oglindește vremurile actuale. Rochițele sunt încărcate de sclipici și accesorizate îndoielnic, țesăturile folosite sunt de foarte proastă calitate, sintetice și, cel mai important, lipsesc cu desăvârșire educația și reperele vestimentare oferite de părinți. Copiii se îmbracă nepotrivit și neinspirat, iar vina nu le aparține.
De foarte mici, încă de la intrarea în colectivitate, trebuie să le explicăm copiilor noștri că hăinuțele sunt un element de etichetă și atenția cu care respectăm niște reguli, în funcție de eveniment sau de momentul în care el se desfășoară, reflectă inclusiv propria personalitate. Noi suntem responsabili, iată, inclusiv de educația vestimentară și suntem primul exemplu. Sigur ca și ei au modele, dar personajele de film ori desene animate nu sunt cele mai fericite alegeri. Oferta de haine le reflectă pe toate, de aici și uimirea de a descoperi haine pentru copii din latex sau lurex, foarte multe lipite de corp (indiferent de constituție), fuste de o palmă sau rochii pentru fetițe de-o șchioapă…cu umerii goi.
Îmi asum riscul de a fi considerată retrogradă, dar îmi îmbrac fetițele cu hăinuțe tricotate (cumpărate sau făcute de mătuși, cu drag), cu rochițe clasice și simple, mereu potrivite evenimentului la care luăm parte, ne bucurăm de accesoriile de odinioară, de băscuțe sau eșarfe din mătase și punem foarte mare preț pe lucurile simple și versatile, de foarte bună calitate! Iubim sarafanele Sipet de sidef, de o eleganță aparte, care poartă parfumul copilăriei de altădată și nu ne lipsesc din garderobă, iar catifeaua (din bumbac sau matase!) catifeaua reiată, mătasea, bumbacul, cașmirul, stofa sunt țesăturile noastre preferate. Sigur că le cumpăr jeanși, tricouri sau diverse tipuri de pantaloni, mereu de la aceleași branduri, deloc scumpe dar multe inexistente în România, din păcate. Nu e ușor, în epoca “slim fit”.
La Sipet de sidef, din prima clipă, rochița foarte amplă, cu multe straturi de tulle, a fost gândită ca fiind… pentru joaca de-a prințesele. ACEA rochiță din visul fiecărei fetițe, care se învarte grozav și te plasează într-o poveste. Fetițele noastre au fost cele care și le-au dorit, descoperind poveștile și filmele Disney. Și le poartă (sau le purtau, în cazul celei mari), doar la joacă ori la petreceri cu o anumită tematică, în cadrul unor ședințe foto sau atunci când au fost domnișoare de onoare. Sigur, o fetiță nu arată nefiresc nici la o petrecere cu o astfel de rochie (chiar dacă nu este din mătase ori alte țesături naturale), ci dimpotrivă. O femeie însă, da. Și, din păcate, sunt multe care se îmbracă astfel.
Le-am imprimat și fetelor mele dragostea și interesul pentru hainele de foarte bună calitate, care, alături de bijuteria potrivită și de pantofii asortați, te fac să te simți cu adevărat bine în pielea ta. Au deprins încă de mici un simt al măsurii și au învățat de la o vârstă fragedă ce înseamnă decența în toate. Sigur că nu este ușor, factorii externi sunt mulți, mai ales la școală, unde copiii pun etichete nedrepte și toți trebuie să se alinieze la un anumit curent, în lipsa uniformei (atât de necesară).
Consideri că ți-ai făcut o clientelă, cum ții aproape de ea?
Mi-am extins grupul de prieteni. Cred că e mai potrivită această afirmație. Când mă gândesc la multe dintre fetițele care mi-au devenit dragi, mi le amintesc cum arătau la prima întâlnire, cu codițe sau fără, micuțe, știrbe, peltice și sunt mândră să asist, în continuare, la devenirea lor ca Oameni. Sunt mame care îmi scriu des din diverse colțuri ale țării, cu care fac schimb de impresii și rețete, ne cerem sau ne oferim sprijinul. Punem umărul împreună, când este nevoie de noi. Sipet de sidef este cu adevarat un fenomen. Sau “furnizor oficial de bucurii”, cum ne-a spus o prietenă, “întâmplarea frumoasă care ridică punți între Oameni”, după părerea alteia ori “locul în care încep poveștile”, cum ne place nouă să spunem.
Iar din locul acesta, de ziua fiecărei fetițe ori când este nevoie, an de an, pleacă urări și gânduri bune. La Sipet de sidef împletim emoții. Și asta ne aduce cele mai mari satisfacții.
Ce te bucură, care sunt pasiunile tale dincolo de moda pentru copii?
Tot ceea ce fac, fac cu pasiune. Și asta înseamnă că găsesc adesea motive de bucurie în lucruri simple. Gătesc cu mare plăcere (aluaturile mă relaxează), fac aranjamente florale, tricotez, citesc, merg cu trotineta sau fac sport urmărind un serial, pescuiesc (tot mai rar), urc pe munte împreună cu familia mea, conduc și cânt, cânt în timp ce fac orice altceva. Și mi-am făcut un obicei, inspirată de fete. Să fiu atentă și să le povestesc în fiecare seară, despre Oamenii frumoși pe care îi întâlnesc, dacă se întâmplă. Și chiar se întâmplă tot mai des, fără să găsesc o explicație. Sau poate pentru că aveam nevoie? Îi găsesc în situații neprevăzute, în locuri neașteptate și aproape că simt nevoia să îi îmbrățișez. În vremuri în care oricine poate pretinde că este orice și că se pricepe la orice și în care rețelele de socializare și mass media făuresc personalități de carton, cu un trecut de aceeași vârstă cu profilul online, oamenii autentici sunt niște întâmplări rare, de pus pe suflet. Și de păstrat. Și scriu mult în ultima perioadă, ca un fel de terapie, despre ei și despre tot ceea ce mă face să-mi țin respirația, să vărs o lacrimă sau să râd în hohote, să-mi îndrept privirea spre cer sau să ma înclin.
Credit foto: