Comisarul european Margrethe Vestager, responsabil pentru politica în domeniul concurenței, consideră că Nike a plătit prea puține taxe în Olanda – unde deține de peste 14 ani cea mai importantă sucursală din afara SUA – în fiecare din ultimii 14 ani.
Comisarul european anunțase încă din ianuarie 2019 că tratamentul fiscal de care se bucură Nike în Olanda și raportarea acestuia la standardele europene în materiei va fi subiectul unei investigații a Comisiei Europene.
Decizia, deocamdată provizorie, a politicianului european, care și-a atras deja mânia președintelui nord-american Donald Trump, ar putea să o coste pe Nike plata retroactivă a mai bine de un miliard de dolari. Tot Vestager este cea care a decis acum ceva timp că Apple va trebui să plătească taxe de 16,5 miliarde de dolari, iar Google, mai bine de 9 miliarde de dolari pentru violarea legislației antitrust.
Decizia în cazul Nike, care e încă provizorie, a fost precedată de informații despre sistemele de evitare a taxării, folosite de companie, și care au fost publicate pentru prima dată în ”Paradise Papers”, o investigație de presă inițiată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), bazată pe documente din interiorul industriei offshore, care incriminează și alte mari companii.
O sucursală în Bermuda
În 2017, jurnaliștii de investigație ai Paradise Papers au descoperit că Nike aduna de ani de zile toate veniturile din Europa la sucursala sa din Olanda, de unde transfera discret, fără să plătească taxe, circa 1 miliard de dolari pe an către o altă sucursală Nike din paradisul fiscal al Bermudelor.
Transferurile, care au început în 2006, au fost prezentate de Nike drept taxe pe drepturi de proprietate intelectuală intragroup, plătit subsidiarei din Bermude pentru utilizarea, în Europa, a mărcii și logo-ului Swoosh.
În cadrul unui acord privat, autoritățile fiscale olandeze au aprobat metoda de calcul a Nike cu privire la sumele trimise în Bermuda, și s-au angajat să nu taxeze transferurile.
Probleme în paradis
Documente interne descoperite de investigația Paradise Papers au sugerat că sucursala din Bermuda, în ciuda faptului că deține proprietate intelectuală de mare valoare, e doar un paravan fără angajați, ceea ce face discutabile transferurile de sume mari dinspre Olanda.
Subsidiara din Bermuda e înregistrată la sediul local al Appleby, o companiei de servicii juridice offshore, și administrată de angajați ai sediului global Nike din Beaverton, Oregon, SUA, printre ei numărându-se și experți în optimizare fiscală – în fapt, metode de evitare a plății taxelor.
La sediul central din Beaverton exista și un duplicat al ștampilei oficiale a subsidiarei din Bermuda, ceea ce, conform investigației, sugerează că sucursala funcționa autonom doar de formă.
Paradise Papers a fost o investigație de presă a ICIJ (International Consortium of Investigate Journalists) bazată pe scurgeri de informații și documente cu privire la paradisurile fiscale offshore, obținute de Süddeutsche Zeitung, cotidianul german care apare la München, și care au fost puse la dispoziția a peste 90 de parteneri media din întreaga lume.
Investigația a scos la iveală practicile de optimizare fiscală a unora din cele mai mari companii din lume, multe dintre ele fiind, de fapt, politici de evitare a taxării. Printre companiile care au fost acuzate de astfel de practici se numără, printre altele, și Apple, Allergan, NetApp, Tesla și Uber.