Digitalizarea a devenit un concept tot mai întâlnit în ultima vreme în industria modei, iar câțiva antreprenori mai curajoși își încearcă norocul în această nouă direcție cu potențial. Andrea Fiume, fondatorul Bsamply, este unul dintre ei. Provenind dintr-o familie de textiliști, el însuși fost product manager în industrie, nu i-a fost greu să anticipeze dezvoltarea pe care ar putea-o avea digitalizarea în modă. Povestea sa este încă la început, dar ambițiile îi sunt mari. Despre încercarea de a aduce procesele aprovizionării și gestionării comenzilor în mediul online veți afla din interviul de mai jos.
Mulți cred că digitalizarea este mai dificil de pus în aplicare în industria modei, din cauza diversității mari de produse/comenzi. Ce părere aveți?
Digitalizarea are deja loc peste tot în jurul nostru. În industria modei se diminuează decalajul digitalizării de la branduri la consumatori, iar acum cu ajutorul Bsamply brandurile de modă și furnizorii lor vor avea posibilitatea de a-și digitaliza lanțul de aprovizionare și sistemele de gestionare a comenzilor. Acest lucru este necesar pentru a răspunde mai rapid la schimbările de tendință ale consumatorilor, pentru o urmărire mai eficientă a producției, mai ales acum, când trasabilitatea și transparența sunt foarte importante.
Aveți experiență în industria modei, știți cum funcționează?
M-am născut într-o familie de antreprenori din domeniul textilelor și designului de modă. Familia mamei mele a avut afaceri în regiunea Como, iar tatăl meu este fondatorul Hell is for Heroes, brand de îmbrăcăminte de schi, care a trecut acum în administrarea surorii mele.
Experiența mea cuprinde poziții precum cea de product manager pentru branduri de modă, cu cunoștințe profunde în procesele de selecție și achiziție de materii prime textile și accesorii, precum și cu o rețea solidă de furnizori italieni de înaltă calitate. După ce am fost product manager timp de 12 ani în industria modei, am decis să dezvolt pe cont propriu soluția pe care o căutam de ani de zile: o platformă care să ajute designerii și managerii de produse să găsească tot ceea ce au nevoie pentru a produce o colecție, 24/7, 365 de zile pe an, într-un singur loc, online. Ideea mea este un instrument de lucru unic în care se poate face research în mod eficient și rapid, se poate proba, personaliza și comanda toată materia primă, se pot găsi producători și, de asemenea, se poate expune colecția spre a fi vizualizată de retaileri.
Numeroși retaileri sau cei care dezvoltă branduri vor să pipăie și să vadă materialele cu propriii lor ochi. Cum îi veți convinge să treacă la online?
Obiectivul Bsamply nu este de a înlocui procesele tradiționale în întregime, relațiile personale între jucătorii din industria modei sunt de cea mai mare importanță. Ceea ce oferim este un proces mai eficient și de economisire a costurilor, prin showroomul nostru virtual privat și cel public, unde este la latitudinea furnizorilor, a companiilor de producție și a brandurilor să decidă gestionarea vânzării produselor lor. Bsamply oferă un sistem de plasare a comenzilor pe colecții pentru comenzile tradiționale, lucru care le permite furnizorilor să își colecteze comenzile deja din timpul prezenței la târguri, să acceseze aceste comenzi în timp real online și să le îndeplinească imediat. Prezența online a colecțiilor lor vine cu toate fișele tehnice, listele de prețuri și detaliile produselor, disponibile cu ușurință pentru a fi mereu actualizate în timp real.
Prin intermediul Bsamply, brandurile de modă pot avea comenzile disponibile imediat, le pot edita după târg sau pur și simplu pot încerca online, din sute de mii de produse pe o singură platformă, după ce au selectat ceea ce le interesează.
În privința manufacturii, ce fabrici targetați, de unde sunt?
Showroomul nostru destinat producției, care va fi lansat la începutul anului 2020, va include o rețea de producători de înaltă calitate, care provin din diferite țări. Acordăm o atenție deosebită certificărilor pe care acești producători trebuie să le aibă pentru a face parte din Bsamply. Într-o primă fază, ne-am concentrat asupra companiilor textile italiene, tocmai am încheiat un parteneriat cu Marzotto Lab, Canclini, Tollegno 1900, Marbella Pellami și mulți alții, în mai puțin de șase luni de când jucătorii de top din industria textilă sunt activi pe platforma noastră, lucrând cu clienții lor.
Încrederea este o mare problemă în industrie, ce va face platforma dvs. pentru ca brandurile să poată avea încredere în furnizorii de țesături, apoi în producătorii de haine și așa mai departe?
Pentru a asigura o încredere maximă între companiile care colaborează pe Bsamply, vom dedica o mare atenție transparenței din cadrul platformei. Am luat măsuri pentru a facilita accesul companiilor membre la informații despre potențialii vânzători de pe piață, inclusiv prin comunicare directă. Mai mult, dezvoltăm un sistem de recomandări atât pentru mărci, cât și pentru furnizori.
Unde vă situați în prezent și care este feedbackul de la jucătorii din industrie până acum?
În prezent, am implementat cu succes showroomul Source, unde branduri din toată lumea au început să probeze și să comande materiale pentru următoarele lor colecții SS20. Feedbackul a fost uimitor, deoarece oricine lucrează în industria modei știe cât de consumatoare de timp și ineficiente sunt procesele offline, așa că au îmbrățișat soluția oferită de noi. Continuăm să lucrăm pentru crearea de parteneriate strânse cu furnizori (Marzotto Lab) și mărci (Borsalino) care au început deja să implementeze Bsamply pentru a gestiona propriile lor eșantioane și comenzi.