„Cifra de afaceri totală a companiilor germane din industria modei a scăzut cu circa un procent în 2019 față de anul anterior, ceea ce corespunde prognozei rezervate pentru anul trecut“ – așa a descris Gerd Oliver Seidensticker, președinte al asociației germane de modă GermanFashion, situația economică a branșei. Seidensticker a adăugat că „piețele de export și-au păstrat cererea, dar în ceea ce privește livrările de materie primă și componente din China, ne așteptăm la un blocaj cauzat de pandemia cu coronavirus“.

Companiile germane producătoare de streetwear au consemnat un minus de 4,7 %, dar numărul de angajați a rămas stabil, iar cel al întreprinderilor din domeniu s-a redus doar cu 1%. Mai stabilă s-a dovedit a fi branșa producătorilor de echipamente de lucru și protecție, care și-a menținut cifra de afaceri. „E un semn că în economia germană a scăzut apetitul pentru investiții și că marile companii apelează din ce în ce mai des la program scurt de lucru, chiar dacă consumul s-a păstrat la cote relativ bune“, a explicat Thomas Lange, administrator al GermanFashion. În anul 2019, cifra de afaceri totală a industriei germane de confecții textile a depășit 11 miliarde de euro.

Importurile din China, sub amenințarea coronavirusului 
Un sondaj de opinie reprezentativ pentru efectele produse de pandemia cu coronavirus, efectuat în rândul membrilor GermanFashion a relevat că, cel puțin pentru parte din cei care au răspuns, China, ca platformă de producție, nu poate fi înlocuită pe termen scurt sau mediu, și în niciun caz cu soluții de avarie. „Cu siguranță că sunt companii care vor identifica soluții de viitor care să le confere mai multă flexibilitate și care să-și protejeze lanțul de aprovizionare împotriva unor astfel de șocuri“, spune Gerd Oliver Seidensticker. În momentul de față, mai puțin de o treime din facilitățile de producție din China funcționează la capacitate maximă, cu tot personalul.

China a fost în continuare cel mai important furnizor al industriei germane de modă în 2019. Bangladesh-ul și-a redus creșterea, dar rămâne pe locul al doilea, iar Turcia, aflată într-o ușoară scădere, ocupă locul al treilea. În ierarhie urmează Italia, India, Vietnamul, Cambodgia, Pakistanul, Olanda și, pentru prima dată în top zece, Polonia, ale cărei exporturi către Germania au urcat spectaculos în 2019 față de 2018, cu peste 47%. România ocupă locul al 15-lea, cu livrări de 476 milioane euro, dar e în scădere față de 2018 (-6,62%).

Exporturile industriei germane a modei au crescut în schimb cu 5,5% în 2019, deși optimismul consumatorilor de pe multe dintre piețe a fost relativ moderat. Elveția și Polonia sunt primele două importatoare de produse germane de modă; Polonia a consemnat chiar o creștere de peste 25%, până la cifra-record de 2,995 miliarde de euro. România importă, și ea, mai mult în 2019 decât în 2018: livrările germane au crescut față de 2018 cu peste 31%, până la 148,9 milioane de euro.