Potrivit unui raport întocmit de FEPAIUS (Federația Patronală a Textilelor din România), fabricile de confecții se confruntă în prezent cu stagnări ale producției, un efect negativ în contextul epidemiei de COVID-19. „Aproximativ 30% din capacitatea de export este închisă, iar restul de 70% lucrează la o capacitate de 20%,” se spune în documentul emis de FEPAIUS.

Acest lucru se datorează dificultăților în aprovizionarea cu materie primă și accesorii, atât ca urmare a diminuării transportului pe ruta România –Italia, China, cât și ca urmare a suspendării activității multor producători italieni, cu care România are relații comerciale importante (exporturi de 4,7 miliarde lei, respectiv importuri de 6,3 miliarde lei).

Mihai Păsculescu, președintele FEPAIUS a anunțat că s-au diminuat drastic comenzile, în special cele venite din partea clienților cu sediul în Italia. În plus, planificarea producției nu se mai poate respecta din cauza imposibilității livrării materialelor din zonele afectate de coronavirus.

„Clienții tradiționali întârzie să lanseze comenzile pe care le aveau prevăzute și nu dau semne încurajatoare de relansare a situației, dimpotrivă, motiv pentru care se previzionează o scădere a comenzilor cu peste 40% față de anul precedent și totodată se prevede o scădere a capacităților de producție prin disponibilizări de personal de aprox 30%,” se menționează în raportul întocmit de federație.

Există întârzieri începând de la 30 zile la 45-50 zile sau chiar mai mult la încasări, dar cel mai grav efect pe care îl preconizează FEPAIUS asupra industriei de confecții este cel al forței de muncă.

„În condițiile în care s-ar impune ca un număr mare de angajați din cadrul societății să nu poată veni la serviciu (din cauza carantinei preventive, a suspiciunii de infectare etc) pe perioade relativ mari (2-4 săptămâni) presiunea finaciară pentru companie va fi foarte mare și greu de suportat, în condițiile în care firma nu produce și nu are încasări, dar trebuie să plătească concedii medicale unui număr mare de angajați,” declară reprezentanții FEPAIUS.

În concluzie, federația industriei ușoare a elaborat un set de recomandări pe care le-a înaintat Guvernului:

  • Înghețarea plății ratelor bancare pentru 3 luni, până când populația va ieși din criză și va începe din nou să cumpere bunuri.
  • Scutirea de taxe vamale și TVA pentru importurile de materii prime și tehnologice.
  • Acordarea de cursuri de schimb preferențiale pentru agenții economici care realizează preponderent exporturi  și aduc valută în țară.
  • Decalarea pe o perioadă de minim 90 zile a plății tuturor taxelor și impozitelor, cu posibilitatea prelungirii pentru societățile care au înregistrat pierderi din cauza situației pandemice
  • Lansarea de programe sectoriale pentru ajutorarea agenților economici afectați și pentru creșterea independenței economice naționale
  • Anularea legilor și ordonanțelor care obligă companiile cu peste 50 de salariați să angajeze persoane cu handicap sau să plătească lunar către bugetul de stat o sumă egală cu 50% din salariul minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap
  • Reactivarea procedurii de șomaj tehnic cu fonduri din ajutorul de șomaj și asigurarea unui fond din care să se compenseze cheltuielile cu șomajul tehnic, suportate de fabrici
  • Amânarea la plată a impozitelor pe salarii sau chiar reducerea acestora ca în Italia, SUA. Scutirea de taxe și contribuții salariale pentru 3 luni pentru cei ce vor fi angajați în această perioadă în această industrie.
  • Reeșalonarea ratelor de la toate băncile ce-și desfășoara activitatea pe teritoriul României, în special la creditele pentru investiții în această industrie.
  • Flexibilizarea compensării muncii suplimentare în sensul posibilitătii acordării de zile libere în avans fără acordul salariatului și pentru perioade mai lungi de timp
  • Pentru incapacitatea de muncă datorată actualei crize epidemiologice, decontarea concediilor medicale să se facă integral de către stat, fără ca angajatorul să mai fie obligat să suporte primele cinci zile din fiecare concediu inițial.