Potrivit celui mai recent raport al Fortune Business Insight, piața globală a mașinilor de cusut industriale era de 4,10 miliarde de dolari în 2018 și este estimat să atingă 5,63 miliarde de dolari până în 2026, cu o creștere anuală de 4,1%.

Mașinile de cusut industriale au o aplicabilitate largă, de la producerea articolelor de îmbrăcăminte până la tapițerie auto, îmbrăcăminte sportivă și altele. Cererea crescută pentru precizie și viteză ridicată la cusut este unul dintre motoarele dezvoltării pieței mașinilor de cusut industriale. În plus, creșterea producției de textile datorată măririi puterii de cumpărare a consumatorilor în regiunile în curs de dezvoltare este un alt factor al evoluției pozitive a pieței mașinilor de cusut industriale. Potrivit studiului, cheltuielile consumatorilor din China au crescut de la 45.568 de dolari în 2017 la 49.903 de dolari în 2018.

În plus, avansul tehnologic din industria textilă este de așteptat să ducă la o creștere a cererii pe piața mașinilor de cusut. Produsele personalizate, cu valoare adăugată câștigă popularitate în rândul consumatorilor, de aici și cererea mai mare de articole textile care se va reflecta, la rândul ei, pe piața mașinilor de cusut.

Industriile automotive și de aviație folosesc și ele textile în aplicații diverse precum cordoane de pneuri din nailon, centuri de siguranță, airbaguri, huse pentru caroserie, tapițerie/țesături pentru scaune, covoare auto, protectoare solare, căști, dispozitive de unică folosință, centuri pentru aeronave și tapițerie pentru aeronave.Mai mult, cererea crescută a produselor textile MobilTech ca urmare a dezvoltării segmentului de vehicule electrice va fi una dintre principalele tendințe ale pieței mașinilor de cusut industriale.  Printre avantajele automobilelor electrice se numără zgomotul redus, mai puține gaze cu efect de seră în atmosferă, precum și îmbunătățirea calității aerului. Agenția Internațională pentru Energie prevede că până în 2030 vor circula 125 de milioane de vehicule electrice la nivel mondial. Astfel, este de așteptat ca extinderea sectorului auto să contribuie în mod pozitiv la cererea de mașini de cusut.

Factori-cheie

Textilele tehnice sunt țesături funcționale, constând din fibre naturale și sintetice, inclusiv Vinyon, Spandex, Saran, Nomex, Modal și altele. Aplicațiile multiple ale acestor fibre în agricultură, construcții, modă și alte industrii au drept consecință creșterea industriei textilelor tehnice. Caracteristicile acestor textile, inclusiv rezistența și izolarea, rezistența termică ridicată, pot fi factori care să ducă la o creștere a veniturilor pieței textilelor.

În construcții se caută tot mai mult diverse produse textile funcționale, cum ar fi prelate, plase de schele, materiale pentru acoperișuri și copertine. Mai mult, câștigă popularitate și membrana arhitecturală pentru noile structuri moderne. Adoptarea structurilor textile se datorează unor avantaje precum izolarea fonică, greutatea scăzută, izolarea termică și proprietățile hidrofobe, iar acestea ar putea să fie factori determinanți ai pieței în viitorul apropiat.

Adoptarea soluțiilor Industry 4.0

Adoptarea tot mai mare a automatizării în rândul producătorilor poate duce la creșterea cererii de mașini inovatoare. Integrarea diferitelor tehnologii cum ar fi Inteligența artificială (AI), Internet of Things (IoT) și imprimarea 3D schimbă natura lanțului valoric al întreprinderilor. Industria 4.0 are multiple avantaje, cum ar fi producția în masă eficientă, timpul de oprire redus, costurile operaționale mai mici și altele. Necesitatea crescândă de date și analize în timp real de la dispozitivele IoT și senzorii pentru monitorizarea de la distanță câștigă popularitate în rândul producătorilor.

Imprimarea 3D a fost deja testată de producători pentru a răspunde cerințelor personalizate ale clienților, determinând producătorii de materiale textile să se concentreze pe personalizarea în masă. De exemplu, în 2017 Amazon a depus un brevet pentru o fabrică de îmbrăcăminte automatizată, special concepută pentru procesarea comenzilor personalizate și estimată să ofere eficiență și productivitate ridicate.

  • Segmentarea pieței
  • Analiză pe produs
  • Mașină plană
  • Mașină cu braț cilindric
  • Mașină cu coloană verticală
  • Mașină cu braț lung

Mașina de cusut plană domină piața mașinilor de cusut industriale

În funcție de produs, piața este segmentată în mașini de cusut plane, mașini de cusut cu braț cilindric, mașini de cusut cu coloană verticală, cu braț lung și altele.Mașina de cusut plană a contribuit semnificativ la creșterea pieței. Asemănătoare mașinii de cusut tradiționale, este de obicei utilizată pentru a coase bucăți plane de țesătură. Acest tip de mașină este utilizată în mod obișnuit datorită aplicațiilor sale răspândite în confecționarea articolelor de îmbrăcăminte, partea superioară a încălțămintei, îmbrăcămintei și articolelor din piele, textile tehnice, industria auto și în alte aplicații grele. Mașinile de cusut cu braț cilindric și cele cu coloană verticală sunt utilizate pentru articole tridimensionale, nonvestimentare, cum ar fi pălării, genți, cizme, poșete, iar în îmbrăcăminte sunt utilizate pentru manșete cu mânecă, costume de baie, curele, covoare și mochete. Mașinile de cusut cu braț lung sunt aplicabile în special pentru sarcinile mari de de muncă.

Analiza pe operațiuni

Mașinile de cusut controlate prin computer vor propulsa industria

În ce privește operațiunile, piața este segmentată în mașini de cusut manuale, automate și mașini de cusut controlate de computer. Creșterea automatizării în industrie ar putea determina adoptarea mașinilor de cusut controlate de computer. Avantajele lor, cum ar fi conectivitatea, creșterea productivității, eficiența timpului și a costurilor, reducerea consumului de energie și viteza ridicată determină o mărire a pieței mașinilor de cusut controlate de computer.

Mai mult, aceste mașini rezolvă în mod eficient diferite tipuri de cusături, descărcând diverse programe de pe internet. Astfel, producătorii încearcă să dezvolte aceste mașini de cusut. De exemplu, Singer a scos pe piață Quantum Stylist 9960, care are până la 600 de cusături, inclusiv butoniere, cu 13 stiluri într-un singur pas și o interfață ușor de utilizat.

Mașina de cusut automată vine cu anumite programe încorporate, special concepute pentru a îndeplini sarcini specifice. De exemplu, JUKI a lansat AP-876, un utilaj automat de buzunare. Această mașină automatizează o serie de procese ale buzunarelor, inclusiv plasarea acestora pe îmbrăcăminte, plierea, stivuirea, bartacking și cusut. Este adevărat că mașina de cusut manuală are o penetrare ridicată pe piață datorită rentabilității sale. Cu toate acestea, adoptarea tot mai mare a automatizării în industrie va avea un impact asupra utilajelor manuale în perioada analizată de Fortune Business Insight.

Analiză pe aplicații

Cererea crescută de non-fashion impulsionează piața

Piața este împărțită în îmbrăcăminte și nonîmbrăcăminte. Segmentul de îmbrăcăminte deține cota majoră și este de așteptat să rămână dominant pe perioada prognozei. Dar analiza arată că segmentul nonîmbrăcăminte va înregistra o creștere semnificativă datorită cererii din diverse sectoare, inclusiv automobile, servicii medicale, construcții și altele. Segmentul nonîmbrăcăminte constă în mașini de cusut folosite pentru confecționarea de bunuri diverse, inclusiv pungi, poșete, curele, huse pentru scaune auto, canapele etc. Se estimează că creșterea cererii venită din partea home deco va conduce la o evoluție pozitivă a mașinilor de cusut nonîmbrăcăminte.

Analiză pe regiuni

Piața este segmentată pe cinci mari regiuni – America de Nord, Europa, Asia- Pacific, Orientul Mijlociu & Africa și America Latină.

Regiunea Asia-Pacific este prognozată să conducă segmentul mașinilor industriale de cusut în perioada următoare, cu cereri venite din industria de confecții, bunuri de lux, automotive și construcții. Tot în această regiune au apărut și inițiative guvernamentale menite să promoveze industria textilă. La solicitarea Asociației producătorilor de confecții din India, guvernul acestei țări a redus taxele la servicii de tăiat, tricotat, brodat și țesut de la 18% la doar 5% anul trecut.

Cererea din ce în ce mai mare de producție textilă pe plan intern ar putea duce și la o creștere a pieței de mașini de cusut industriale din America de Nord. Europa este de așteptat să contribuie în mod semnificativ la creșterea pieței de mașini de cusut industriale, datorită cererii din industria textilă. Potrivit Comisiei Europene, industria textilă și de îmbrăcăminte din Europa a reprezentat mai mult de 183,73 miliarde de dolari în 2019. Orientul Mijlociu și Africa promovează producătorii de textile. De exemplu, Fujairah, situată în Emiratele Arabe Unite, este o zonă liberă unde companiile nu sunt obligate să plătească impozite sau taxe de repatriere. Se preconizează că și America Latină va contribui pozitiv la creșterea pieței ca urmare a cererii de mașini de cusut cu înaltă funcționalitate.

Jucători de top

Jucătorii-cheie se concentrează asupra reformelor organizaționale pentru îmbunătățirea vânzărilor mașinilor de cusut. Compania JUKI a redus costul fix în divizia sistemelor de asamblare electronică și, prin urmare, și-a îmbunătățit semnificativ vânzările. Jucătorii din piață se concentrează asupra dezvoltării de fabrici inteligente prin lansarea de utilaje cu valoare adăugată, cu potențial de economisire a forței de muncă.

Dezvoltări noi

Ianuarie 2020: JUKI Corporation a anunțat fuziunea filialelor sale JUKI Industrial și JUKI Precision. Această decizie va eficientiza operațiunile organizațiilor și va îmbunătăți productivitatea.

Iulie 2019: JUKI Corporation și YKK Corporation au dezvoltat împreună AiryString, o mașină de cusut care atașează fermoarul la țesătură.

Piața globală a mașinilor de cusut în 2018 era evaluată la 4,10 miliarde de dolari.

  • Până în 2026 se așteaptă să ajungă la 5,63 miliarde de dolari, cu o rată de creștere de 4,1% anual. Segmentul nonîmbrăcăminte este lider în dezvoltarea pieței mașinilor de cusut, odată cu creșterea cererii de textile în industria automotive.
  • Factorii-cheie ai dezvoltării pieței de mașini de cusut industriale sunt cererea de textile tehnice și adoptarea soluțiilor Industry 4.0.
  • Cei mai mari jucători sunt JUKI Corporation, Brother Industries și Singer Sewing Company.
  • Regiunea Asia-Pacific are cel mai mare potențial de creștere.
  • Tendința-cheie a sectorului este adoptarea tot mai mare a automatizării.
  • Mașinile de cusut manuale dețin cea mai mare cotă de piață grație eficienței costurilor.

România – importuri 2019 vs. 2018

Potrivit informațiilor Institutului Național de Statistică, în perioada ianuarie-octombrie 2019 România a importat utilaje pentru industria textilă și de confecții în valoare de 100,47 milioane de euro.

Prin comparație, în 2018 valoarea importurilor de utilaje realizate de România se cifra la 130,34 milioane de euro. Chiar dacă cifrele de anul trecut nu cuprind ultimele două luni ale anului, tendința este evident una de scădere. Ca pondere și valoare, cel mai important segment este cel al „mașinilor de cusut altele decât mașinile de cusut foi; mobilă, suporți și acoperitoare special concepute pentru mașinile de cusut; ace pentru mașinile de cusut”, aparținând codului CAEN 8452. Interesant este însă că s-au importat mai multe utilaje destinate industriei primare, precum războaiele de țesut: 169 în 2019 față de 131 în 2018. La fel și în cazul mașinilor de tricotat, unde se observă o evoluție pozitivă față de 2018. În perioada ianuarie-octombrie 2019 au fost importate 5.684 de unități specifice segmentului de tricotaje, față de doar 1.130 în 2018.