Un producător de textile medicale precum Coramed Medizinische Produkte din Hunedoara nu ar fi atras atenția acum o lună, când publicul era mai preocupat de ultimele tendințe de fashion sau de ce mai poartă vedetele pe la nu știu ce gală. Criza creată de noul coronavirus a rearanjat prioritățile oamenilor, iar sănătatea a devenit preocuparea primordială a tuturor.
Fabrica din Călan are 76 de muncitori și produce din 2004 textile speciale cu destinație medicală precum consumabilele pentru blocurile operatorii, ambulatorii de specialitate, A.T.I., câmpuri și seturi chirurgicale sterile de unică folosință. Printre clienții săi se numără foarte multe spitale din România pentru care există deja comenzi de în derulare.
În prezent, Coramed are comenzi de 200.000 de măști chirurgicale, însă abia în această săptămână se așteaptă primul transport de țesătură filtrantă care să ofere siguranța necesară personalului medical. „Masca cu trei straturi pe care intenționăm să o producem este destinată blocului operator. Sperăm ca săptămâna aceasta să intrăm în posesia acestei țesături filtrante, care este foarte greu de adus. După ce vom omologa măștile vor putea să fie scoase pe piață,” a declarat pentru Dialog Textil directorul Coramed, Cosman Daniel.
El a precizat că este în legătură permanentă cu Ministerul Sănătății încă dinaintea primei îmbolnăviri cu COVID-19 pe teritoriul României, și că i s-a oferit tot sprijinul necesar, iar testările și omologările se vor desfășura cât de repede se poate.
„Nu există stocuri de materie primă, mai ales pentru țesăturile speciale cu destinație medicală. Încă de acum o lună stocurile au dispărut, comenzile se fac cu plata în avans, și poți să pierzi un stoc dacă nu acționezi în decurs de câteva ore. Toată materia primă s-a dublat ca preț, la fel și transporturile,” a adăugat el.
Chiar dacă numeroase firme de confecții s-au reprofilat ca soluție de criză pe fabricarea de măști, acestea nu pot avea ca destinație spitalele și personalul medical. Cosman Daniel punctează că există anumite standarde obligatorii care se aplică produselor cu destinație medicală și că acestea ar trebui să fie înregistrate la Agenția Națională a Dispozitivelor Medicale. „Nu putem pune pe piață produse neconforme, există o legislație în acest sens.” (C.D.)
Chiar dacă spune că nu se câștigă de pe urma măștilor sanitare, managerul fabricii din Călan este mânat de motivația de a ajuta cu ceva.
„Este de lăudat atitudinea medicilor și a personalului din linia întâi. De fapt, noi pentru ei încercăm să găsim soluții. Acesta este imboldul și motivația noastră, să ajutăm cu ceva și să le spunem oamenilor că, cu ceva foarte mărunt, încercăm să fim alături de ei,” afirmă proprietarul Coramed.
Din păcate, penuria de consumabile nu este specifică doar României, ci și unor sisteme medicale mult mai bine puse la punct.
În ceea ce privește măștile chirurgicale, Coramed nu dispune de utilaje automate. Acestea ar putea livra între 100 și 1.000 de bucăți pe minut, de aici și prețurile scăzute pe care le oferă cei care dețin aceste utilaje. Problema actuală nu mai este însă prețul mare al utilajelor. Coramed a încercat să achiziționeze unul, însă cererea mare le face inaccesibile. „Ne chinuim de două luni să le achiziționăm și nimeni nu mai poate furniza.” (C.D.)
Mesajul său pentru cei din jur este de a fi responsabili:
„Fiecare dintre noi trebuie să facă un efort pentru a ajuta într-un fel: noi să producem cât putem, iar alții să stea în casă.”
Materialul pe larg în ediția viitoare a Dialog Textil.