O să vă rog să rețineți această zi: 5 aprilie 2020. După două săptămâni în care ne-am străduit să adunăm laolaltă producători de confecții, consultanți textili, furnizori de echipamente, să dezvoltăm nețesute și să găsim soluții pentru a stinge „focul” care arde în spitalele din România, să-i ajutăm pe toți acești medici și asistente din prima linie să-și facă meseria în condiții de siguranță și să le oferim soluțiile de protecție de care au nevoie, aflu cu surprindere că „avem de toate”.
Tănase Stamule, consilier al premierului Orban, a postat pe pagina sa de Facebook evoluția „la zi a situației producției interne de materiale sanitare”. Statul român, prin cuvintele dlui Stamule, și-a dat seama că „rezolvarea e în mâinile noastre” și declară că „din 15 aprilie se vor produce la Oradea între 1-2 milioane de măști de trei straturi pe zi, cu materie primă din România” și că după ce va fi satisfăcut sistemul de sănătate, „în 3-4 săptămâni vom putea acoperi cererea internă”. Dl. Stamate se referă la Techtex, firmă care face parte din grupul Taparo, care ar fi achiziționat și utilaje pentru măștile FPP (cele cu protecție ridicată), și că tot „pe 15 aprilie vine prima linie de producție în România, iar în două săptămâni de la instalare vom putea produce aproximativ 40.000 de măști pe zi.” Singura provocare pentru măștile FPP, adică cele care contează cu adevărat în a asigura protecția personalului medical care luptă împotriva COVID-19 este materia primă, dar ne descurcăm și aici, nicio problemă.
„Provocarea aici vă fi să găsim materia primă, care trebuie importată din Turcia sau China. Firma care aduce utilajul au dat asigurări că se vă descurca.” (Tănase Stamule)
Adică avem cu cine, unde, cum, dar n-avem cu ce… Depășite de situație, autoritățile române se comportă ca și cum această materie primă pentru măștile FPP și pentru combinezoanele speciale, căutată de tot mapamondul, și pentru care au unele state și-au pus la treabă agențiile secrete, pare să fie doar o mică piedică, peste care se va trece fără probleme. Asta în condițiile în care producători japonezi precum Toray, care fabrică textile medicale de înaltă performanță, ne-au declarat că au capacitățile pline șase luni de acum încolo!
Ce mai aflăm de la dl. Stamule? Că stăm bine și la combinezoane. Chiar „săptămâna viitoare un producător mare de textile industriale dorește să omologheze în laboratoarele MAPN un combinezon dintr-un material făcut de ei, ce urmează ulterior să fie produs în serie de către marile fabrici de confecții.” Fabrica din Vâlcea despre care vorbește consilierul este Minet SA, producător de nețesute, care se chinuie să dezvolte un material nou, impermeabil, într-un timp record, căutând fabrici care să lamineze, și microbiologi și chimiști care să replice testările făcute de centrele autorizate de prin alte țări din Vestul Europei, pentru că ale noastre s-au închis cu ani în urmă.
Iar cu marile fabrici (sau cu micile fabrici), bine ar fi fost să se discute, să fie întrebate, să li se ceară părerea, așa cum se întâmplă în alte părți.
Ceea ce nu spune statul este că în România se improvizează masiv, că deciziile se iau la cald, că s-a pierdut controlul asupra problemei, prin urmare doar scoțând armata în stradă se speră să trecem și peste asta.
Între timp, producătorii de confecții își văd fiecare de propriul interes, țin bine de informații și încearcă să o mai ducă cât mai pot. Cei mai norocoși, care au prins câte un stoc de nețesute, produc și vând fără probleme combinezoane omologate sau nu unor medici disperați. Unii își pun în mișcare sistemul de „PCR”, doar-doar vor convinge vreun director din DSP să le cumpere marfa, alții vin cu soluții inovatoare de tratamente anti-COVID pentru textile, dar nu-i bagă nimeni în seamă…
Criza aceasta ar fi putut fi o ocazie la unitate a societății românești, dar mesajele fără emoție ale președintelui Iohannis și mișcarea browniană a celor însărcinați cu guvernarea nu liniștesc deloc.
Se merge, ca de obicei, „pe burtă”, în lipsa unei strategii, cu toate că producția românească de confecții ar fi putut asigura combinezoane pentru întreaga Europă.