Cheltuielile făcute de britanici în mediul online au ajuns să reprezinte 30% din totalul cumpărăturilor în luna aprilie, potrivit unei analize realizate de Oficiul Național de Statistică din această țară. Dimensiunea pe care au luat-o achizițiile online reflectă situația actuală, generată de pandemia de coronavirus, mai ales că principalele mărfuri cumpărate au fost cele alimentare.

Cu toate acestea, vânzările în general au scăzut în Marea Britanie cu 18% luna trecută, ca urmare a închiderii magazinelor. Categoria textilelor, îmbrăcămintei și încălțămintei a fost cea mai puternic lovită, înregistrând o scădere de 14,5%, în timp ce achizițiile de alimente au crescut cu 55,8%, fapt ce a împins supermarketurile să-și mărească flota de livrare a comenzilor plasate online.

Față de proporția de 30,7% a comerțului online din luna aprilie, în martie acesta reprezenta 22,4% din totalul achizițiilor făcute de britanici.

Scăderea vânzărilor de modă își arată deja primele semne. Unul dintre brandurile tradiționale britanice, Burberry, a raportat azi că profitul anual, înainte de plata taxelor, a scăzut cu 62%, ajungând la 169 milioane lire sterline.

Se estimează că stocurile de haine nevândute, existente în prezent în depozitele retailerilor britanici, se ridică la valoarea de 10 miliarde lire sterline. Primark, Peacock, Arcadia și Next au depozitele pline și au încetat să mai primească marfă, iar produsele cele mai căutate, pentru cei care vând online, sunt pijamalele și îmbrăcămintea loungwear, de purtat prin casă.

Retailerii precum Debenhams, care se aflau deja pe marginea prăpastiei încă dinaintea pandemiei, nu mai au șanse mari să-și revină după lucrurile vor reveni la normal.

Foto: Next/summer 2020