Principalele federații ale producătorilor și furnizorilor de servicii pentru industria europeană de automotive (Ceemet, ACEA, CLEPA, CECRA și ETRMA), precum IndustriAll Europe, reprezentând sindicatele, solicită sprijinul UE pentru relansarea acestui sector.

Industria automotive angajează 13,8 milioane de persoane în Europa, dintre care 3,5 milioane numai în sectorul fabricării de automobile. Cifra de afaceri generată de aceste companii reprezintă 7% din totalul PIB-ului UE, potrivit informațiilor furnizate de industryAll Europe.

„Una din patru mașini se asamblează în Europa,” precizează comunicatul de presă emis de industryAll. „Dar impactul economic și social al Covid-19 asupra sectorului auto este deosebit de sever. Vânzările s-au oprit, investițiile au a scăzut și s-a amânat introducerea pe piață a noilor modele. În același timp, organizarea muncii post-pandemice crește costurile de producție. Muncitorii au salariile reduse, iar companiile se confruntă cu scurgeri de numerar pe măsură ce veniturile lor au dispărut. Dacă această situație persistă, sectorul riscă să se destrame, prin falimente la scară largă și restructurări.”

Dacă în timpul precedentei crize financiare (2008-2013), sectorul automotive a pierdut 440.000 de slujbe (în producția de mașini și aftermarket), acum se estimează că numărul șomerilor generați de această industrie ar putea fi chiar mai mare.

Prin urmare, semnatarii scrisorii deschise cer sprijinul UE prin măsuri coordonate de suport a industriei, ajutoare de stat, reduceri de taxe, împrumuturi cu dobânzi preferențiale, ajutor pentru menținerea și pregătirea personalului existent al companiilor din această industrie, măsuri de stimulare temporară pentru reînnoirea parcurilor de automobile și programe de sprijin pentru tehnologiile sustenabile.

România este al zecelea producător de mașini din Europa, cu afaceri care depășesc 20 de miliarde euro pe an. Aproape 10% din forța de muncă angajată în domeniu, în România, lucrează pentru Renault și Ford.

În prezent, flota de vehicule a UE este tot mai îmbătrânită de la an la an. Autoturismele au în medie 11,1 ani, în timp ce vehiculele comerciale 12 ani.

Foto: Daimler a anunțat că va extinde producția de baterii pentru mașinile electrice 

Credit – Daimler