Suntem la jumătatea anului, iar viața noastră încă nu s-a întors pe făgașul normal. Incertitudinea este în continuare cuvântul de ordine, iar afacerile cu textile din România se străduiesc să treacă cu bine peste această perioadă dificilă, unele improvizând, altele pariind pe produse și clienți noi, într-un fel de jonglerie cu mai multe mingi decât ar trebui.

 

Cum va arăta industria românească de T&C după această criză? Pentru Minet SA, producător local de nețesute, miza rămâne inovația în domeniul sustenabilității, iar Cezar Bulacu, directorul de cercetare al companiei numește pentru Dialog Textil câteva dintre direcțiile prioritare de dezvoltare: reciclarea deșeurilor textile din poliester și reintroducerea lor în circuitul producției, precum și folosirea deșeurilor de lână în mod durabil.

 

În acest număr aflăm și povestea Andreei Anghel-Dissanaya, o româncă ce are pe mână opt fabrici de textile din India și care se ocupă de implementarea unui proiect de lean manufacturing în cadrul acestora. Acum 15 ani, Andreea a îmbrățișat cu totul ideea unei aventuri pe termen lung. De aceea, când i s-a oferit ocazia să muncească în țări precum India, Pakistan sau Sri Lanka, nu a spus nu.

 

Despre clienții care au plătit sau nu pe timpul pandemiei, implicațiile acestora asupra lanțului de furnizori și sloganurile greenwash care împodobesc fruntea multor branduri „sustenabile” doar din pix, veți putea afla mai multe în articolul de la pagina 14.

 

Dintre recomandările McKinsley adresate jucătorilor de pe piața luxului (pag. 32), mi-a atras atenția integrarea pe verticală prin achiziția capacităților de manufactură, în condițiile în care în prezent 40% din bunurile de lux se fabrică în Italia.

 

Lipsa show-urilor și a târgurilor de modă a impactat enorm sistemul modei, iar designerii și stiliștii s-au văzut nevoiți să improvizeze prezentări în sufrageriile și prin curțile modelelor sau să apeleze la shootinguri făcute de cei din familiile acestora.

 

Pericolul nu a trecut, dar sentimentul de panică s-a mai estompat. Ce va rămâne însă din afacerile clădite în zeci de ani de muncă după ce totul se va fi terminat? Din nou, ingeniozitatea și curajul de a lua decizii în situații critice vor face diferența dintre învingători și perdanți…