Atelier Merci s-a constituit ca un demers care susține cazuri sociale și medicale prin creearea de haine și accesorii. Ulterior, din vânzarea acestora sub sloganul “Port cu mine o faptă bună” se susțin proiecte umanitare precum cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță.

 

Un exemplu de sustenabilitate, Atelier Merci a lansat recent o colecție de rochițe pentru fetițe, produse din materialele textile rămase în urma tăierii tiparelor pentru produsele pentru femei.

„Practic, încercăm să refolosim și deșeurile textile rezultate din producție,” explică Daniela Staicu, co-fondatoarea Atelier Merci.

În prezent, în România nu există un sistem de colectare a deșeurilor textile, iar mii de fabrici de profil din țară sunt nevoite să plătească diverse firme de salubritate care transportă materialele rămase la gropile de gunoi. Nu există o evidență clară, la nivel de țară, a cantității de deșeuri textile care ajung să fie incinerate, în ciuda faptului că România este unul dintre cei mai mari producători de confecții din Europa.

Chiar dacă au apărut tot mai multe modele de business circular în domeniul textilelor, bazate pe reciclare și refolosire, acestea sunt totuși cazuri izolate. Pentru o schimbare structurală este nevoie ca întregul sistem să fie sprijinit prin regulamente și politici la nivel european.