Pe 6 august, brandul de lux Louis Vuitton a susținut o prezentare de modă la Shanghai – prima de la izbucnirea coronavirusului. Show-ul a fost transmis în direct pe mai multe platforme de social media, cum ar fi Douyin, versiunea chineză a TikTok; Weibo, Twitter-ul Chinei; și un mini program WeChat, reușind să atragă o audiență considerabilă, de peste 50 de milioane de vizualizări doar Weibo. În schimb, pe YouTube, popular în țările din Vest, abia depășise 700.000 de vizualizări.
Popularitatea prezentării colecției reflectă performanța impresionantă a pieței chinezesti de articole de lux. În contextul crizei de COVID-19, piața mondială a bunurilor de lux este estimată să scadă dramatic, iar vânzările multor mărci din Europa și America s-au deteriorat. Cu toate acestea, evaluările de pe piața Chinei sunt mult mai optimiste.
Rapoartele financiare ale unor grupuri de lux precum LVMH și Kering arată că vânzările din China au fost semnificativ mai mari decât cele din alte regiuni în trimestrul al doilea al anului 2020.
Dar nu este vorba doar despre sectorul de lux. Piața de consum a Chinei arată promițător. Rapoartele financiare ale multor companii americane, inclusiv Tesla și Nike, relevă faptul că piața chineză le-a ajutat să compenseze pagubele acumulate în alte țări. Motivația principală este aceea că China a reușit să țină pandemia sub control și să-și revină rapid. China este privită ca una dintre cele mai mari și mai rapide piețe de consum, cu creșteri ale clasei mijlocii și o putere de cumpărare din orașele secundare și terțiare în continuă evoluție.
Cei din generația Millenials și Z au o influență enormă asupra pieței, cu obiceiurile lor de consum cu preferințele spre online și retailul multichannel, care modelează consumul chinez al ultimilor ani.
Un raport chiar indică faptul că China ar putea contribui la aproape jumătate din consumul de lux global până în 2025, ceea ce demonstrează potențialul său.
Merită menționat faptul că, din cauza efectelor COVID-19 asupra călătoriilor, multe dintre companiile din industria luxului au răspuns printr-o promovare a brandurilor lor pe rețelele sociale chineze precum Douyin, postând frecvent și transmițând live pentru a atrage consumatorul chinez. De fapt, pandemia a acționat ca un catalizator, iar rețelele sociale, promovează individualitatea și
interconectivitatea, s-au strecurat în promovarea și vânzările tradiționale ale brandurilor, formând un nou modele de business și generând profit.
În viitor, acest model va deveni noua normalitate, care va ajuta la eliberarea potențialului de consum și va stimual creșterea economică.