Pentru a preveni răspândirea pandemiei cu Covid-19, statele europene au luat măsuri restrictive, care au influențat negativ comerțul cu bunuri. Una dintre cele mai comercializate produse în această perioadă a fost masca de protecție, purtată atât de personalul medicat, cât și de populație. Cu toate că România are una dintre cele mai importante capacități de producție a textilelor din Europa, în lipsa unei strategii naționale de încurajare a producătorilor locali, necesarul de măști s-a asigurat din afara țării. Astfel s-a ajuns în situația în care producătorii locali mai norocoși au confecționat măști refolosibile pentru populație, pentru piețe precum Franța sau Germania, în timp ce alții au fost nevoiți să-și reducă personalul și chiar să închidă porțile din lipsă de comenzi.

Potrivit informațiilor publicate de Eurostat, valoarea importurilor de măști la nivelul UE a crescut semnificativ, cu 1.800% în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, de la 800 milioane € până la 14 miliarde €. Statele membre cu populație mai mare au importat mai multe măști decât cele cu o populație mai mică, cu câteva diferențe notabile dacă privim importurile per capita.

Astfel, Luxemburg, care a adoptat o politică guvernamentală de distribuire a măștilor la nivel național, a avut cele mai mari importuri de măști pe cap de locuitor, de 121 €/persoană. Belgia, Germania și Franța sunt singurele state cu importuri care au depășit 50€/persoană, în timp ce importuri scăzute s-au înregistrat în Polonia, Suedia, Croația, Grecia și Bulgaria.

România, cu o populație de 19 milioane de locuitori, a avut importuri de măști în valoare de 272 milioane € pe primul semestru al acestui an, respectiv de 14€/persoană.

Cum era de așteptat, China a fost principalul partener al UE pentru importul măștilor, furnizând 92% din total, urmată la mare distanță de Hong Kong și Vietnam.

Sursa – Eurostat