Grupul de fashion din Marea Britanie Arcadia, care deține opt dintre cele mai cunoscute branduri de fashion din această țară precum Topshop, Wallis, Burton, Dorothy Perkins și Miss Selfridge, are dificultăți mari. Compania a intrat în faliment, iar administratorul său este în prezent firma Delloite.
Compania angajează 13.000 de persoane, dar sunt afectate și afacerile din lanțul său de aprovizionare, producători, furnizori de țesături și accesorii, transportatori, inclusiv multe firme din România care au lucrat pentru acest lanț de retail.
Arcadia este una dintre cele mai mari victime cauzate de Covid-19 în industria modei, dar grupul avea probleme încă dinainte. Competiția online și brandurile value au mușcat puternic din felia consistentă de tort deținută până nu demult de Arcadia, iar proprietarul său, Philip Green, nu a reușit să stabilizeze afacerea.
În momentul actual, aproape 9.300 dintre angajații Arcadia sunt în șomaj tehnic. Deloitte a anunțat că magazinele vor rămâne deschise pentru moment, că vor fi onorate toate comenzile online plasate în weekendul de Black Friday și vă vor funcționa toate canalele de vânzare existente.
Ian Grabiner, CEO al Arcadia, a declarat: „Pandemia de Covid-19, inclusiv închiderea forțată a magazinelor, pe perioade prelungite, au avut un impact sever asupra vânzărilor tuturor brandurilor noastre.”
Deloitte se așteaptă să existe investitori interesați să cumpere o parte din afacere, precum antreprenorul Mike Ashley (care deține Sports Direct și House of Fraser), în timp ce pentru Topshop și-au exprimat deja interesul Boohoo, care în trecut a mai achiziționat branduri britanice aflate în dificultate precum Oasis, Warehouse, Karen Millen și Coast.
Fondul de pensii al angajaților Arcadia are un deficit de peste 300 milioane lire sterline. Nu este prima dată când reputația lui Philip Green este pusă la îndoială. În 2015, când a vândut afacerea cu retail BHS pentru 1 liră sterlină, s-a descoperit că și din fondul de pensii al acesteia lipseau 571 milioane de lire sterline.