În toamna anului trecut a fost pusă piatra de temelie pentru noua fabrică de încălțăminte 4.0 complet automatizată a celor de la Salomon, Millet și Babolat, în Ardoix, regiunea Auvergne-Rhône-Alpes din Franța. Proiectul costă zece milioane de euro și este un prim exemplu de cooperare inovatoare între industrii. Fabrica va deveni operațională încă din vara acestui an, iar primele produse sunt estimate să iasă pe piață în 2022. Scopul principal este relocarea producției din Asia în Europa pentru timpi de livrare mai rapizi și mai multă flexibilitate.
Fabrica de pantofi sport va fi complet automatizată și va avea producție inteligentă controlată digital. Cele patru linii de producție variază de la tăierea diferitelor componente pentru pantofi la ambalarea produsului finit, inclusiv toate fazele de asamblare.
Se estimează ca fabrica să funcționeze la capacitate deplină în 2025 și să producă 500.000 perechi de încălțăminte sport pe an.
Proiectul a atras sinergiile mai multor jucători din industrie, dintre care producătorul de textile francez Chamatex ca și companiile din industria de încălțăminte Salomon, Millet și Babolat, în timp ce Siemens Digital Industries este furnizorul de tehnologie.
Pentru Salomon, este vorba de începutul unui proiect la care compania lucrează de mult timp. „Am început să lucrăm la Industry 4.0 în urmă cu zece ani și ne-am dezvoltat propria unitate de producție la scară mică, cu doi roboți, în departamentul nostru de cercetare și dezvoltare din Annecy”, explică Guillaume Meyzenq, vicepreședinte la categoria încălțăminte din cadrul Salomon.
Chamatex este furnizorul materialului Matryx, pe care Salomon îl folosește la pantofii de alergare din vara lui 2020. Ceilalți parteneri sunt brandurile Millet și Babolat, care nu doar că s-au angajat să producă anumite cantități, ci și să participe financiar la investiție și să devină co-proprietari.
Tipul acesta de cooperare între mai multe mărci din același domeniu este neobișnuit.
„În industria noastră, există încă multe rezerve cu privire la o astfel de cooperare”, spune Meyzenq. „Toți își doresc să facă totul singuri, de teama de a nu-și pierde avantajele competitive. Dar noi vedem mai multe avantaje în cooperare. Astăzi, nu trebuie și nu poți să inventezi totul singur.”