Dacă retailul online de fashion începuse de câțiva ani buni să muște din felia magazinelor fizice, pandemia a apăsat pedala de accelerație. S-au schimbat radical modalitățile de a face shopping de haine, iar asta nu e deloc în beneficiul calității.

Nu vreau să fac apologia comerțului fizic, dar pentru mine a fost mereu o plăcere să descopăr ultimele colecții sau dimpotrivă, diverse chilipiruri prin magazine. Ieșitul la shopping mi s-a părut o activitate de weekend cât se poate de plăcută, cu efect euforic garantat, mai ales dacă eram însoțită de o prietenă cu care să petrec apoi ceva timp la o cafea, filosofând despre viață.

Dar semnalele care vin de pe piețe mature precum cea din Marea Britanie nu sunt încurajatoare. ASOS a cumpărat brandurile grupului Arcadia (Topshop, Topman, Miss Selfridge și HIIT), pentru 265 milioane de lire sterline. Debenhams este în faliment și a început să închidă din magazine, inclusiv pe cel de pe Oxford Street din Londra, la fel de reprezentativ pentru portofoliul său ca și clădirea parlamentului pentru democrația britanică.

Știam că mereu voi găsi ceva de calitate pe străzile Londrei sau ceva care să se potrivească stilului meu în Debenhams. Pe lângă brandul propriu, retailerul avea în Londra corner-shops în care găzduia diverse mărci și colabora cu designeri cunoscuți pentru colecții-capsulă. Și Topshop avea o linie de tailoring, chiar dacă targetul său era clientela foarte tânără, iar pe vremuri organiza colaborări creative cu ocazia London Fashion Week.

Cine va umple golul creat pe piață? ASOS, cu topurile sale mulate, care pot îmbrăca trei mărimi o dată, din materiale de calitate proastă și în culori tari, pentru a da bine pe monitoare? Mă îndoiesc.