Asociația „Orașul meu, culorile mele”, în parteneriat cu Kaufland România, a lansat o inițiativă de colectare responsabilă a măștilor chirurgicale folosite pe timpul pandemiei. Astfel, acestea pot fi colectate în recipiente amplasate în 17 magazine Kaufland din București, pentru a fi apoi eliminate din mediu și valorificate energetic.

Proiectul „Aruncă în siguranță” a fost inițiat luna trecută și până acum s-au strâns peste 71.000 de măști. Potrivit asociației de mai sus, în jur de 1 million de măști ar putea fi colectate anul acesta.

Vor fi putea fi colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical.

“Dincolo de problema majoră de mediu pe care o presupune poluarea cu plastic, e important să vorbim și despre impactul pe care aceste măști aruncate la întâmplare îl are asupra sănătății noastre și a copiilor noștri. Aruncarea acestora în condiții necontrolate presupune crearea unor potențiale noi focare de infecții pentru oameni, și nu discutăm aici doar despre coronavirus, ci și despre alte virusuri prezente în corpul uman.”, explică dr. Mihail Pautov, medic și ambasador al proiectului “Aruncă în siguranță”.

Potrivit Programului de Mediu al Organizației Națiunilor Unite (UNEP), 75% din măștile folosite, precum și alte deșeuri legate de pandemia de coronavirus, vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mărilor. Poluarea cu plastic ca urmare a pandemiei, a devenit deja o problemă de mediu cu un impact uriaș, iar măștile faciale au ajuns deja în apele oceanelor.

Foto: Sara Kurfess (Unsplash)