Consiliul Concurenței investighează câteva companii din zona echipamentelor de protecție a muncii – Mariad Serv, Litind, Dalgeco Confecții Textile, Man Protection, Lingemann Beschaffungssysteme și Salcor.
Autoritatea de concurență are deja în derulare o altă investigație pe piața comercializării de produse și echipamente din domeniul sănătății și securității în muncă privind posibile înțelegeri anticoncurențiale între companiile Renania Trade, Avanti SRL, Tricomexim și T&T Invest, „realizate prin stabilirea de prețuri, împărțirea de piețe și alocarea de clienți”, se precizează într-un comunicat al Consiliului Concurenței.
„Pe parcursul derulării investigației, autoritatea de concurență a obținut indicii referitoare la posibila implicare a mai multor parteneri ai companiei Renania în practicile anticoncurențiale investigate.”
Inspectorii Consiliului Concurenței au descins inopinat la sediile companiilor menționate, dar acest lucru nu reprezintă neapărat existența unor încălcări ale legii. Cu toate acestea, în situația în care se va constata că a fost încălcate regulile concurenței, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
Techtex: Producătorii români pot asigura cantitatea de măști și echipamente de protecție necesară României, la prețuri accesibile
Un grup de designeri români a primit avize MApN pentru echipamente de protecție anti-Covid-19
YKK România produce săptămânal 20.000 de fermoare pentru echipamente de protecție anti-COVID-19
Producția de îmbrăcăminte de protecție nu ia pauză
Anul trecut, Consiliul Concurenței a sancționat 90 de companii cu amenzi de 82,7 milioane de euro, peste 40% din această valoare fiind recunoscută de companii.
Renania Trade este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața echipamentelor de protecție, cu o cifră de afaceri de 148,7 milioane lei și un profit de 12,2 milioane lei în 2019. Înființată de familia Szasz din Tg. Mureș în 1995, compania importă în mare parte din China, unde are propriul birou de achiziții.