În anul 2020, Cotton made in Africa (CmiA) și-a păstrat trendul de creștere și a înregistrat un nou record de prelucrarea și livrare către piețele de confecții textile. Peste 217 milioane de articole textile din întreaga lume au primit eticheta roșie a CmiA, lucru de care au beneficiat un milion de fermieri africani, parte a programului și care cultivă bumbac conform criteriilor de sustenabilitate ale CmiA.

Cotton made in Africa este unul din cele mai importante standarde globale de cultivare și producere sustenabilă a bumbacului din Africa, iar cererea pentru astfel de materii prime este în creștere. În anul 2020, 60 de companii producătoare au livrat pe piață 276 de milioane de articole textile cu eticheta CmiA, ceea ce reprezintă o creștere cu 120% față de anul precedent. CmiA s-a extins și pe lanțul de producere de valoare adăugată. Rețeaua de parteneri înregistrați la nivel mondial a crescut cu 58%, ea cuprinzând acum 271 de filaturi și țesătorii din 20 de țări, printre ele și opt africane.

„Creșterea cererii e de salutat mai ales pentru că astfel avem în continuare mijloacele necesare activității noastre chiar la fața locului. Principiul „Ajutor prin comerț“ are rezultate“, a declarat Tina Stridde, directoarea Aid by Trade Foundation.

Anul trecut au fost produse conform criteriilor CmiA circa 630.000 de tone de bumbac egrenat în Benin, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Camerun, Mozambic, Nigeria, Zambia, Tanzania, Ciad și Uganda. Mai bine de 20 de asociații africane producătoare de bumbac organizează împreună cu inițiativa Cotton made in Africa cursuri de școlarizare pentru fermieri, cu scopul de a-i ajuta să eficientizeze procesul agricol și să-și crească recolta.


Deșeul de azi, materia primă de mâine

Laura Chaplin și munca etică în Africa


La nivel mondial, cererea pentru materii prime produse sustenabil este în continuă creștere. Cultivarea bumbacului este unul din cele mai sensibile subiecte în acest context: întregul proces are impact uriaș asupra mediului, consumul de apă necesar cultivării și prelucrării fiind extrem de mare. Cultivarea intensivă a bumbacului a cauzat catastrofa ecologică ce a dus la dispariția Mării Aral.