V-ați gândit vreodată să închiriați o pereche de blugi, în loc să o cumpărați? Conceptul circularității din fashion pare extrem de nou, însă olandezii de la MUD Jeans l-au implementat încă din 2012. După aproape zece ani de muncă și cercetare, s-a ajuns în prezent la un echilibru de 50/50 închiriere versus vânzare din totalul volumului de blugi livrați de acest brand.
Bert Van Son, fondatorul afacerii, explică pentru Dialog Textil că a plecat de la bun început cu ideea de a revoluționa industria. Nici mai mult, nici mai puțin. Și, într-un fel, a reușit…
Van Son este cu adevărat un pionier al reciclării și producției durabile, iar cel mai recent proiect realizat împreună cu IKEA demonstrează că până și giganții retailului au nevoie de parteneriate. Și că ideile cu adevărat bune ies la suprafață mai devreme sau mai târziu.
IKEA și MUD lansează o husă de canapea din jeanși purtați
Olanda amendează companiile care lansează pretenții false privind durabilitatea
Multe branduri și retaileri înțeleg prin conceptul de sustenabilitate doar o metodă de promovare pentru clientul neinformat. Însă dacă stai să le analizezi performanțele, vezi că, de fapt, tot ce au făcut a fost să înlocuiască iluminatul clasic prin instalarea de LED-uri, că și-au scos angajații să planteze câte un copăcel sau le-au făcut un training despre cât de nociv este să arunci gunoiul pe stradă. Bune și astea, decât deloc. Însă pentru a aduce cu adevărat valoare și a schimba sistemul e nevoie de mult mai mult.
„MUD Jeans a fost fondat cu scopul de a demonstra că există o alternativă la moda rapidă. Luând cel mai popular articol din garderoba noastră – o pereche de blugi – și făcându-l durabil și circular, credem că putem revoluționa industria”, spune Van Son.
„Pentru a schimba economia, trebuie să promovăm noi modele de consum. În Olanda se aruncă anual 305 milioane de kilograme de haine. Prin sistemul de leasing oferit de MUD Jeans, în care utilizatorul plătește o taxă lunară pentru jeanși, vorbim de o decizie de shopping sustenabil”, declară inițiatorul proiectului.
Cum poate ajunge materialul înapoi?
În 2012, când a fondat afacerea, Bert Van Son știa că, pentru a crea o companie circulară, trebuia să răspundă la două mari întrebări: cum putem să aducem materialul înapoi? Este nevoie ca clientul să fie proprietarul materialului? În căutarea răspunsurilor, MUD Jeans a introdus modelul de închiriere a jeanșilor Lease a Jeans în 2013. „Astfel, clienții noștri aveau ocazia să închirieze o pereche de blugi timp de 12 luni și să încerce un model nou după ce expira perioada. Returnând mereu perechea folosită înapoi.” (B.V.S.)
Cu ajutorul acestui serviciu, compania le-a oferit clienților capacitatea de a experimenta o haină nouă fără anxietatea legată de mediu cu care vine la pachet. Iar marca a reușit să-și asume responsabilitatea asupra sfârșitului vieții produsului și să se asigure că acesta nu ajunge deșeu textil. În schimb, este colectat, reciclat și reîncorporat în producție.
Cum a primit piața de fashion această abordare?
Bert declară că a existat mult entuziasm încă de la început. Cu toate acestea, în ultimii ani oamenii au devenit ceva mai obișnuiți cu modelele de abonament și de shareing, așa că sunt motivați să dețină mai puțin. „Oamenii au o înțelegere crescută a impactului pe care îl are moda rapidă. Tot mai mulți sunt curioși să încerce această abordare”, explică Van Son.
Suntem totuși la începutul circularității în modă și există numeroase provocări, inclusiv cele legate de compoziția fibrelor sau de accesoriile folosite în construcția unui produs. Tot lanțul de aprovizionare și de retail trebuie gândit în detaliu pentru ca produsul să se întoarcă înapoi și să fie refolosit. Totodată, contează ca haina să fie concepută într-o manieră care să permită reciclarea și dobândirea unei vieți noi.
„Putem recicla orice pereche de blugi atâta timp cât este fabricată 96% din bumbac. Acest lucru este important, deoarece orice alt amestec contaminează fibra care ulterior este utilizată pentru a produce fire și țesături noi. Prin urmare, respectarea acestei limitări este importantă în lumea reciclării blugilor”, precizează Bert Van Son.
Tot mai mulți clienți care închiriază
Clienții au opțiunea de a cumpăra blugii sau de a-i închiria printr-un sistem de plăți lunare. Cei care închiriază beneficiază apoi de alte beneficii de preț pentru următoarele leasinguri. „Dar în ambele cazuri, îi încurajăm pe clienții noștri să ne trimită blugii înapoi la finalul utilizării sau atunci când nu-i vor mai folosi. În prezent, există un echilibru de 50/50 între clienții noștri care închiriază și cei care cumpără jeanși”, adaugă el.
MUD Jeans preia pentru reciclare orice blugi vechi, nu doar propriul brand. Atâta timp cât au în compoziție 96% bumbac.
Pentru returnarea jeanșilor există puncte de colectare la unii dintre comercianții cu care colaborează MUD Jeans. Clienții găsesc toate informațiile pe site-ul companiei. „Cu toate acestea, se întâmplă frecvent ca atunci când un client cumpără sau închiriază o pereche de blugi să i se ofere la check-out opțiunea de a returna o pereche veche. Astfel le oferim clienților apoi opțiunea de returnare gratuită (disponibilă în prezent numai în Olanda, Belgia, Germania și Franța).” (B.V.S.)
Experiența IKEA
MUD Jeans a intrat în atenția IKEA în urma unei emisiuni de la o televiziune olandeză. În urma colaborării, gigantul suedez a lansat împreună cu MUD Jeans o husă de canapea din jeanși reciclați. Husa este disponibilă pentru canapelele KLIPPAN și va fi disponibilă în colecție limitată pe nouă piețe europene.
Fiecare husă nouă conține 40% denim reciclat postconsum, echivalentul a două perechi de blugi vechi.
Cum funcționează? Șase pași pentru denimul sustenabil.
„Cum putem să facem curățenie în urma noastră?” Cam așa sună motto-ul celor de la MUD Jeans, prima companie de denim circular din lume. Iată care sunt pașii pe care i-a urmat:
- Design circular.
Produsul a fost gândit de la început având în minte sfârșitul duratei sale de viață. Pentru jeanși, detalii aparent nesemnificative pot face diferența. De aceea, s-a renunțat la etichetele de piele folosite de multe branduri pe spate, deoarece îngreunau reciclarea. Nasturii folosiți sunt dintr-un singur material, și toate accesoriile au fost gândite în mod inteligent.
- Fără colecții pe sezoane.
În loc să lanseze o colecție nouă la șase săptămâni, compania produce jeanși atemporali, cu design simplu, care te țin o viață. Sau aproape. MUD Jeans este împotriva curentului fast-fashion, pentru a evita supraproducția. Din când în când sunt adăugate stiluri noi, dar mare parte derivă din inovație.
- Transparență.
De pe câmpul de bumbac în șifonier, procesul fabricării hainelor pare lung și opac. Însă cei de la MUD Jeans îl transparentizează. Pe site sunt descrise toate etapele și furnizorii: Recover, Tejidos Royo și Yousstex International.
- Lease a Jeans.
Prin sistemul de închiriere lansat în 2013, utilizatorul plătește 9,95 euro/lună pentru o pereche de blugi. După un an, dacă îi mai dorește, poate să-i păstreze fără a mai plăti. Sau poate închiria o altă pereche pentru un preț mai mic, de 8,95 euro/lună.
- Recycle & upcycle.
De ce încearcă MUD Jeans să rămână proprietarul materiei prime? Pentru că blugii vechi au valoare pentru ei. Primul lucru pe care poți să-l faci este upcycling. Dacă sunt uzați, dar pot fi reparați, sunt vânduți ca vintage. O altă soluție este reciclarea. MUD Jeans lucrează cu o fabrică din Valencia care destramă blugi vechi pentru a face fibre noi. Pentru moment nu este posibil să fabrici blugi în întregime din bumbac reciclat, ci doar în amestec cu bumbac virgin. Dar 40% bumbac reciclat este o rată onorabilă în prezent.
- Metode de producție inovatoare.
În medie, pentru a produce o pereche de jeanși MUD se folosește cu 92% mai puțină apă și cu 70% mai puțin CO2 decât standardul industriei. Nu se folosesc deloc substanțe chimice toxice, iar compania crede că a arăta imperfecțiunile bumbacului reciclat este cool.