Renumita fabrică de încălțăminte Clujana, producător care se număra în timpul perioadei comuniste printre cei mai mari angajatori din regiune, va intra în procedură de faliment.
„Adunarea generală extraordinară a acţionarilor, cu votul acţionarului majoritar prezent, Consiliul Judeţean Cluj, ce deţine 93,44% din totalul acţiunilor societăţii, a hotărât declanşarea procedurii de faliment”, se arată într-un comunicat publicat pe Bursa de Valori din București.
Compania a mai trecut printr-o insolvență 2018, însă a reușit să iasă din procedura de reorganizare cu ajutorul administratorului de la acea vreme, CITR, care a mizat pe dezvoltarea rețelei de distribuției și diversificarea liniei de produse.
„Rolul nostru de administrator judiciar a fost să insuflăm o nouă viziune brandului Clujana și să ne asigurăm că revitalizarea companiei se află pe agenda tuturor stakeholderilor. Am avut mereu în minte alinierea obiectivelor strategice ale tuturor celor implicați, iar experiența vastă în gestionarea echilibrului dintre creditori și companie a facilitat succesul. Clujana va fi mereu unul dintre proiectele de suflet coordonate de CITR”, spunea în 2020 Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR.
În luna noiembrie 2022, compania din Cluj și-a încetat activitatea. Din informațiile privind rezultatele financiare rezultă că fabrica a obținut în 2019, anul ultimei raportări, o cifră de afaceri de 1,84 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale se ridicau la 7,24 milioane de lei. De fapt, în ultimii zece ani, Clujana nu a înregistrat profit net decât în 2016, când obținea în jur de 213.000 lei.
Fabrica a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După primul război mondial a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata” și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România. În perioada comunistă, 90% din producție ajungea la export, iar fabrica devenise cea mai mare unitate de acest tip din centrul Europei, cu peste 10.000 de angajați. După anul 1989, Clujana a intrat în declin.