Din cauza încălzirii globale, avalanșele au devenit un fenomen destul de frecvent în ultima vreme, dupa cum susțin experții. Acesta este și motivul pentru care există tot mai multe cursuri specializate de supraviețuire destinate schiorilor, snowboarderilor, alpiniștilor și chiar turiștilor.

Ultimele statistici arată că turiștii care utilizează snowmobilele sunt mai expuși avalanșelor, atât din cauza greutății echipamentului, cât și din cauza sunetului care declanșează avalanșa.

În aceste condiții, firmele producătoare de echipamente tehnice de specialitate lansează pe piață produse noi și avangardiste, care să ajute oamenii aflați în situații extreme. Anul acesta, la ISPO Munchen a fost premiata compania Ferrino, care a prezentat rucsacul FULL SAFE 30+5 din seria Ferrino Safe Collection. Rucsacul este unicul produs compus din trei dispozitive de siguranță: noul sistem Airbag Alpride E1 vine cu o unitate de montaj complet electrică, aparat de respirație AIR SAFE și sistem RECCO.

Produsul este util în prevenirea și gestionarea accidentelor provocate de avalanșe. Această combinație de sisteme mărește probabilitatea de supraviețuire în cazul avalanșelor:

AIR SAFE permite respirația, în cazul în care persoana rămâne îngropată în zăpadă.

AIR BAG previne traumele provocate de impact și ajută victima să plutească deasupra zăpezii, iar reflectorul Recco facilitează aflarea persoanelor după declanșarea avalanșei.

Sistemul de umflare complet electric, în comparație cu cel tradițional, garantează performanțe pentru temperaturi între -30° și + 50°, și neavând cartuse poate fi umflat si dezumflat de câte ori este nevoie, eliminând orice cost suplimentar.

Mulți pasionați de munte evaluează complet greșit sau chiar deloc situația zăpezii sau a pericolelor, dar un rucsac de numai 3,2 kg poate mări considerabil șansele de supraviețuire.

În afara acestui echipament, cea mai sigură tehnică de aparare împotriva avalanșelor este să rămâi acasă sau în cabană.