SN Deco Group vine de fapt de la Siebenburgisches Nugat. Firma e românească, cu toate că are un nume german. Proprietară este o familie de sași de lângă Sibiu, Draser, care a început să fabrice nuga, halviță, cum i se spune în Ardeal. Iar Siebenburgisches vine de la cele șapte cetăți din Transilvania.

I-am întâlnit la Heimtextil, în cel mai mare stand românesc, de peste 100 de metri pătrați. În condițiile în care statul nu și-a ținut cuvântul față de expozanții noștri, suprafața generoasă nu putea fi decât echivalentă cu un business sănătos. Este adevărat că SN Deco nu produce țesături sau textile pentru casă, dar este furnizor de accesorii pentru decorarea ferestrelor, pereților și interioarelor în general.
Sub conducerea lui Uwe Draser, grupul cuprinde un mănunchi de firme, printre care Lariana (sisteme de umbrire – Mediaș), DN Plast – șine de tavan (Sibiu), Vamilex (prelucrarea lemnului și cherestea pentru galeriile de perdele), dar face și import și distribuție de tapet și perdele. În total, are o ofertă de peste 5.000 de produse de decorațiuni interioare. Anul trecut, grupul a mai adăugat un business, cumpărând o firmă din Germania de extrudare și profilare, prin care s-au creat 50 de locuri de muncă noi în Șeica Mică. Firma românească era unul dintre clienții fabricii germane, de la care achiziționa țeava pentru galeriile din metal. Când proprietarul s-a decis să închidă, SN Deco a intervenit imediat. În decurs de o lună au fost aduse în Germania câteva persoane pentru instruire, apoi s-au încărcat toate utilajele și totul a fost mutat în România. Au fost preluați și clienții firmei, majoritatea din Norvegia, Suedia, Germania, Elveția.

De la import la producție
“Am început cu import de mochete, apoi am adus galerii din Polonia, iar când am văzut cât de bine se vând, am început să le producem noi. Galeriile le vindem pe plan intern în cadrul magazinelor Dedeman, care are 43 de puncte de vânzare, iar anul acesta va mai deschide încă trei. Avem cam cinci rafturi în care sunt prezentate produsele noastre, suntem unul dintre furnizorii lor de bază pe partea de decorațiuni ale ferestrelor, perdele, șine de tavan, galerii, dar și role de țesături, de care ei se ocupă mai departe”, explică pentru Dialog Textil Ioan Nemeș, administratorul grupului.
Practic, din toate produsele oferite SN Deco a ajuns să mai importe doar partea de galerii forjate, tapet, perdelele și materialele și subansamblurile pentru marchize. În rest, produce tot și a ajuns la un portofoliu de 500 de clienți. Printre cei mari se numără Dedeman, Bricostore, Mr. Bricolaje, Auchan, Ambient, Leroy Merlin. Apoi avem clienți mai mici din toată țara, la care se ajunge prin intermediul unei rețele de agenți bine puse la punct. “Avem echipe de vânzări în toată țara, inclusiv în București, unde tocmai am deschis un showroom în Dragonul nouă.“ (I.N.)
Reprezentantul SN Deco admite că este destul de dificil să administrezi o gamă atât de largă de produse, dar recunoaște că se vând bine. “Zilnic producem mii de galerii și nu facem față comenzilor. Cele mai multe sunt din lemn, oferim șase culori și 13 dimensiuni. Ne este mai la îndemână să fabricăm singuri produsele, astfel avem lucrurile sub control. Sigur că este grea producția, dar nu mai depinzi de nimeni. Am un portofoliu de 500 de clienți la galerii, de ce să ne rugăm de furnizori? Spre exemplu, avem un furnizor de autocolante din Polonia, niște produse care merg foarte bine… De multe ori nu face față comenzilor și ne lasă descoperiți.” (I.N.)

Teracota Mediaș – preluarea unui meșteșug
Ultima achiziție din portofoliul SN Deco este o fabrică cu producție de sobe din teracotă. Înființată la Mediaș în 1906, Teracota era pe cale de dispariție, dar Uwe Draser și-a propus ca încet, încet să o pună pe picioare. Teracota Mediaș a fost preluată cu tot cu matrițele extrem de valoroase. Astfel, meșteșugul prelucrării pământului în obiecte de artă nu va dispărea din Transilvania.
Cele mai scumpe produse din portofoliu sunt accesoriile pentru perdele, iar cele care se vând cel mai bine sunt din imitație de fier forjat, confecționate tot dintr-un metal.
Aflat la prima prezență ca expozant la Heimtextil, după ce an de an a făcut zeci de kilometri prin halele târgului, ca vizitator, grupul SN Deco face cinste burgului Hermannstadt, iar ceva din vechile bresle ale sașilor are mari șanse să meargă mai departe, chiar dacă în format contemporan.