Tilman Meyer-zu-Erpen, CEO al Dr. Bock Industries AG, și Anca Theodora Lăutărescu, Management Systems & Corporate Responsibility Manager, despre implementarea standardelor de management, sustenabilitate şi responsabilitate socială în cadrul companiei.

Dr. Bock Industries AG se află în avangarda industriei în ceea ce privește certificările de management și implementările de standarde.

Care sunt planurile pentru 2017?

Așa cum am comunicat de altfel, începând cu 1 ianuarie 2016, toate companiile din cadrul grupului Dr. Bock und Partner au fuzionat pentru a forma o nouă entitate – Dr. Bock Industries AG, compusă din:
RGT- RO (Ready Garment Technology România), RGT-UA (Ready Garment Technology Ucraina), RGT-Italy (Ready Garment Technology Italia) și RGT-DE (Ready Garment Technology Germania).

Proiectul a început în 2015. Deoarece obiectivul acestei fuziuni este îmbunătăţirea continuă a proceselor şi activităţilor, am decis să implementăm un Sistem de Certificare Integrat pe întreg grupul Dr. Bock Industries AG. Procesul va avea loc anul acesta şi se va concretiza prin implementarea următoarelor standarde: ISO 9001, ISO 14001, ISO50001, SA8000.

Prin urmare, vom implementa anul acesta sisteme de management pentru Calitate, Mediu, Energie şi Standard Social.

Vom realiza audituri şi vom implementa standardele în toate ţările în care suntem activi, România, Germania, Italia şi Ucraina, precum şi în toate companiile din grup. Costurile de implementare şi auditurile de follow up ulterioare vor fi asigurate, ca și până acum, din surse proprii. Mai mult, în 2016 am pus la punct ceea ce noi numim Conceptul-Umbrelă pentru Sistemul de Certificare Integrată în cadrul Dr. Bock Industries AG

Care sunt obiectivele majore atinse în strategia de certificare de management pentru companiile din cadrul grupului Dr. Bock Industries AG?

Am obţinut deja mai multe certificări:

  1.  Certificare ISO 9001 2008la TTC şi RHM, parte a RGT România. Certificările au fost realizate de către TÜV Rheinland Romania.
  2. Audituri Social Compliancerealizate de o companie germană, Systain, pentru toate unitățile de coasere din cadrul Dr. Bock Industries AG. Printre clienții Systain se numără și principalul nostru client.
  3. Certificare Oeko Tex 100pentru SC RGT SRL, parte a RGT România. Procesul a fost realizat de către Institutul Hohenstein, Germania.
  4. Certificare STeP(Sustainable Textile Production – certificare a producţiei sustenabile) la SC RGT SRL. Suntem mândri să fim prima unitate de spălare şi finisare din lume cu această certificare. În aprilie 2017 am efectuat un nou audit STep şi aşteptăm rezultatul. Am obţinut nivelul 3, adică nivel Best Practice în cadrul STep.

5.Intenţionăm să implementăm în 2017 standardul STeP şi să obţinem certificarea la RGT-UA.

  1. Certificare BSCI(Business Social Compliance Initiative) pentru UCC-UA, una dintre companiile noastre din Ucraina. Auditul a fost realizat de către SGS și am obținut rezultatul de 100%. În ianuarie 2017, am efectuat un nou audit BSCI, obținând rezultatul GOOD. Ambele auditări au fost realizate la cererea unuia dintre clienții noștri din Germania.
  2. Auditări RSL(Restricted Substances List) la TTC, RGT-RO (ambele din România), PTF-UA şi RGT-UA (Ucraina), efectuate de un organism de certificare independent – GSM (Global Sustainable Management), la cererea clientului nostru Hugo Boss.
  3. Implementare a CPI2 (Carbon Performance Improvement Initiative) în RO şi UA. Am obţinut statutul de „ECO-Partner“ pentru RGT-RO din partea unuia dintre clienţii noştri.
  4. Proiectul Best Practice Waste Management – pentru RHM, TTC, precum şi pentru unităţile de spălare şi finisare din România şi Ucraina, care a fost implementat conform Planului de Acţiune convenit cu clientul nostru principal.
  5. Certificare şi implementare a standardelor ISO9001 2015, ISO14001 2015, ISO50001 2011în întreg grupul Dr. Bock Industries AG în 2017, aşa cum am menţionat anterior. Auditarea a fost finalizată în data de 5 mai 2017, iar certificările vor fi emise de TÜV RHEINLAND Romania.
  6. GSCP (Global Social Compliance Programme). Ca urmare a auditării, a fost obţinut rezultatul GOOD pentru TTC și RHM anul trecut, și pentru unitatea PTF din Ucraina anul acesta, în ianuarie. Auditarea a fost efectuată la cererea principalului nostru client.
  7. Proiectul Virtual sampling for colour, derulat pentru laboratorul de la RGT-RO, a fost realizat la finalul lunii iunie 2016.

Alte proiecte se află în derulare sau sunt programate pentru anul în curs.

  1. Proiectul Road Map to Zero, prin intermediul căruia o parte din substanţele folosite în unităţile de spălare şi finisare au fost înlocuite la finalul lui 2017, restul urmând a fi înlocuite până în 2020. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu principalul nostru client.
  2. SA8000. Vom implementa standardul SA8000 în întreg grupul Dr. Bock Industries AG în 2017. În iunie 2017 vom avea Etapa 1 în România pentru toate cele patru unități care compun SC RGT ROMANIA SRL.
  3. Self Assessment Suppliers for Social Audit. Acest proiect se derulează în parteneriat cu principalul nostru client. Anul acesta vom efectua auditări la patru dintre furnizorii noștri.
  4. Auditare pentru Higg Index – Sustainable Apparel Coalition, realizată în parteneriat cu unul dintre clienții noștri pe teme de mediu și sociale. Evaluarea internă a fost finalizată în 2015, iar anul trecut am efectuat un audit intern cu rezultatul GOOD. Anul acesta, în iunie, vom efectua un nou audit, precum și evaluări interne pentru ambele module.

Alocăm resurse importante şi facem eforturi susținute pe linia certificărilor de management, a respectării standardelor sociale și a sustenabilității, și credem că toate aceste proiecte sunt atât în interesul nostru, cât și în cel al clienților noștri.

Certificările sunt parte a strategiei companiei, există cereri specifice din partea clienţilor? 

Sigur că vin cereri şi din partea clienţilor noştri actuali. Marile branduri îşi verifică lanţul de aprovizionare şi cer ca și noi să facem acelaşi lucru. De aceea, sustenabilitatea este un factor esenţial de dezvoltare a afacerii noastre şi unul din obiectivele noastre majore. Astfel, creăm valoare pentru angajaţii, clienţii şi acţionarii noştri.

Este această politică un factor în generarea de new business în România şi Ucraina?

În ziua de astăzi ne-ar fi imposibil să abordăm clienţi noi fără a avea certificările menţionate mai sus. În discuţiile avute cu potenţiali clienţi noi, am înţeles că aceştia ne verificaseră înainte de a accepta purtarea unei prime discuţii. Ştim că un client, actual sau potenţial, doreşte ca noi să acţionăm responsabil în ceea ce privește impactul social și cel asupra mediului.