Optimum este o companie bulgărească care activează în zona finisajelor și vopsitului și care intenționează să se extindă pe piața din România. I-am cunoscut la ultima ediție a Modexpo, unde Zoya Mateeva, Sales Manager, mi-a explicat de ce prețurile lor sunt cu 30% mai mici decât ale noastre, când vorbim de același gen de servicii.

Ce tip de servicii oferă Optimum?

Optimum oferă servicii de finisare textilă, de înmuiere a jeanșilor, spălare cu enzime, spălare cu piatră, efecte speciale precum scraping sau spraying, spider, distrugere a jeanșilor, plus servicii de vopsire de mai multe feluri, directă, reactivă, dip dye, wave dye, battic, double dye și altele. Avem propriul nostru laborator unde lucrează un chimist cu experiență de 20 de ani în domeniul vopsirii textilelor. Ea dezvoltă culorile, iar apoi rețeta se folosește întocmai mai departe în producție. Substanțele chimice folosite la vopsire sunt furnizate de producători cunoscuți precum Bezema din Elveția și Garment Bozetto din Italia.

Este vorba de o investiție străină?

Nu, Optimum este o investiție 100% bulgărească, de altfel și singura de acest fel de pe piața noastră, pe lângă celelalte câteva italiene și germane. Ne interesează să ne extindem în Balcani și în special în România. Le putem asigura clienților transportul produselor de la fabrică și înapoi, cu mașinile noastre, iar distanțele nu sunt mari, fabrica fiind amplasată în Plovdiv.

Cine sunt clienții Optimum?

Lucrăm cu o mulțime de companii din Bulgaria, dar în principal cu clienți externi precum: C&A, Oui, Caroline Biss, Hackett London, Pedro Del Hierro, Inditex (Massimo Dutti) sau Levi’s. Este vorba de branduri din vestul Europei care au producție în Bulgaria fie de cămăși, fie de jeanși sau alte articole vestimentare. Suntem pe piață de 15 ani, avem o experiență bogată, dar aceasta este prima dată când încercăm să testăm piața din România.

Știați că și fabricile din România lucrează pentru export, ca și cele din Bulgaria?

Sigur, dar credem că procesele de finisare sau vopsire se pot face la noi.

Lucrați cu produsele finite?

Da, nu finisăm decât produsul finit, nu lucrăm cu țesături. În plus, avem și servicii de ambalare și realizăm și etichete, fără să le coasem. De asemenea, oferim și o gamă largă de accesorii, nasturi, fermoare și altele.

Care sunt ultimele tendințe în finisare, care sunt culorile sau efectele cerute de clienți?

Depinde de la un brand la altul, dar vă pot spune că toți clienții caută vopseluri mai ecologice și vor ca produsul lor să respecte standardele de mediu. Sigur că la modul general se observă tendința de rupere și distrugere a jeanșilor, acest scraping pe care noi îl facem manual, deoarece investiția în efectele cu laser este foarte mare. Noi oferim, din câte știu, și niște prețuri mai mici decât în România, de aceea credem că vom reuși să pătrundem pe piață.

V-ați făcut temele, ce prețuri aveți?

Cred că suntem cu 30% mai ieftini decât firmele românești. O parte din clienții noștri lucrează cu noi, dar folosesc și spălătorii din România, deci ne-au confirmat acest lucru.

De ce sunt prețurile mai mici în Bulgaria?

În cazul nostru, probabil pentru că folosim biocombustibil pentru sistemul de încălzire al mașinilor, care este mult mai ieftin decât gazul metan sau alte resurse naturale. Apoi apa industrială este mai ieftină în Bulgaria.

Dar forța de muncă?

Salariile angajaților noștri sunt în jur de 500-600 de euro net pe lună.

Vă solicită clienții tot mai mult procese de finisare ecologice?

Cu siguranță că da, și încercăm să ținem pasul în permanență, să economisim apă și să avem un management bun al deșeurilor. Faptul că am trecut auditurile de mediu, mai ales pe cele cerute de partenerii din Germania, ne fac să credem că suntem pe drumul cel bun. În 2014 am trecut cu succes auditurile realizate de Intertek și Sokam, de conformitate cu reglementările UE privind condițiile de muncă, egalitatea de gen și munca minorilor și suntem în concordanță cu regulile de mediu și calitate a mediului înconjurător impuse de UE.

Cine v-a făcut auditurile?

Toți auditorii cu care am colaborat au fost fie din Bulgaria, fie din Turcia, de unde se acoperă toată peninsula balcanică.