Rompetrol a dezvoltat un nou tip de polipropilenă dedicat măştilor medicale de protecţie, potrivit unui comunicat al KMGI International (fostul Rompetrol Group). Noul sort special de polipropilenă dedicat măştilor medicale de protecţie asigură stratul din mijloc al măştii, cel mai important pentru filtrarea şi protejarea împotriva agenţilor patogeni.

„Este o premieră pentru România şi Europa Centrală şi de Est, un succes major al echipei de specialişti din cadrul rafinăriei Petromidia care au reuşit în doar trei luni să realizeze un nou sortiment vital în sprijinirea luptei împotriva COVID-19. Recent am finalizat cu sprijinul partenerilor interni şi internaţionali testarea şi verificarea noului material în acord cu toate standardele de siguranţă şi calitate, acesta urmând să intre în producţie în perioada următoare”, a declarat Saduokhas Meraliyev, directorul operaţional al Grupului KMG International, acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare.

Noul tip de polipropilenă – RMB30H se va livra în saci de 25 kilograme de granule şi se va utiliza în instalaţii de tip „meltblown” (suflare topitură) – o metodă convenţională de fabricare a micro- şi nanofibrelor.
În perioada următoare vor urma şi alte teste pe plan extern şi intern, la parteneri precum Taparo Grup Maramureş şi Global Treat Galaţi.

Printre beneficiile asigurate de RMB30H se numără o capacitate ridicată de filtrare de peste 98%, un indice de curgere la topirea produsului final de până la 1.500 grame/10 minute în funcţie de temperatura de procesare, un diametru între 1 – 5 microni pentru fibrele rezultate, dar şi inodor/fără miros – o proprietate foarte importantă pentru măştile de protecţie sau sisteme de filtrare.

RMB30H este destinat în special pentru obţinerea de material pentru filtrare, dar şi pentru alte aplicaţii în zona de produse medicale (măşti de protecţie, echipamente de unică folosinţă – cearşaf, capişoane, şerveţele umede etc) sau zona industrială (filtre profesionale cu rată mare de absorbţie).
Materia primă pentru instalaţia de polipropilenă este asigurată integral de rafinăria Petromidia, în timp ce pentru instalaţiile de polietilene, necesarul de etilenă este asigurat din import.