Alpinismul e un sport extrem: retro și modern, solicitant și relaxant. Iar datorită lui petrecerea timpului liber în aerul curat devine atât de plăcută. Indiferent dacă vorbim de un alpinist ambițios sau pur și simplu un fan al drumețiilor de plăcere, echipamentul și caracteristicile de siguranță pentru toate aceste tipuri de activități se îmbunătățesc permanent. Alpinismul este acum mai sigur și mai confortabil decât oricând. Vă prezentăm mai jos cele mai recente produse destinate alpinismului pentru profesioniști și amatori care au primit premiul ISPO în februarie.

Produsele noi se concentrează asupra siguranței, designului ușor și confortului. Entuziaștii activităților în aer liber ar dori să experimenteze mișcarea și relaxarea în natură – o experiență „back to the roots” după serviciu sau la sfârșit de săptămână, printre alte activități de agrement. Alpinismul este, de asemenea, programul perfect de fitness în aer liber. Pentru a vă asigura că sportul și relaxarea merg mână în mână, este important un echipament confortabil, ușor, simplu de manevrat și totuși sigur.

Safety first

Sunt de domeniul trecutului urcușurile riscante. Fanii alpinismului se gândesc și la siguranța lor, iar producătorii și-au dat seama de asta și dezvoltă sisteme de siguranță inteligente, dar ușor de utilizat. Un exemplu este REVO, primul sistem de securizare bidirecțional de la Wild Country: mecanismul de eliberare elimină riscul accidentelor, indiferent de direcția de deplasare a cablului. Fiecare coborâre necontrolată activează mecanismul de siguranță care prinde frânghia și oprește căderea alpinistului.

Simplitate și confort

Produsele cu greutate redusă sunt foarte populare în rândul consumatorilor. Iar alpiniștii și-ar dori să prindă o viteză mai mare când fac escaladă. Un bagaj greu și o vestimenție incomodă îi încurcă. De aceea producătorii de îmbrăcăminte, rucsacuri și încălțăminte folosesc materiale ușoare care să nu restricționeze mișcarea și să fie simplu de depozitat.

SALEWA a creat un rucsac special pentru disciplinele de viteză alpin. Nu este doar ușor, ci are și stabilizatoare de sarcină pentru spațiul de depozitare de 18 litri. Plus că este proiectat să se adapteze flexibil la corpul utilizatorului. Greutatea redusă a fost un factor-cheie în desemnarea sa ca „PRODUSULUI ANULUI” în segmentul Outdoor la ISPO AWARD 2017.

Un produs multifuncțional, util în alpinism pe tot parcursul anului este RIBELLE TECH OD de la SCARPA. Ușor și durabil, este foarte mult în armonie cu vremurile. Materialele oferă o gamă completă de proprietăți – de la respirabilitate și impermeabilitate la confort – necesare în alpinism și activitățile în aer liber.

Tendința – combinații de materiale

În funcție de cerințele funcționale, îmbrăcămintea poate fi fabricată folosind materiale adecvate – pentru a oferi maximum de căldură sau libertate de mișcare adecvată. Nu numai materialele sintetice sunt disponibile pe piață. Din ce în ce mai des, producătorii combină fibrele sintetice cu materiale naturale și pun accentul pe o producție durabilă și ecologică. Deși tendința nu mai este nouă, ea continuă și devine tot mai importantă ca argument de vânzări. Moda outdoor trebuie să fie compatibilă cu conștiința socială a consumatorilor. Clienții sunt dornici să știe de unde provine lâna de exemplu, verifică dacă sunt îndeplinite standardele de mediu precum bluesign® și Responsible Standard Down (RDS) și caută produse cu o amprentă redusă de CO2.

Haglöfs este un producător care ia în considerare toate aceste argumente. În zona superioară a bocancilor de trekking se combină materialul Schoeller Keprotec certificat bluesign® cu Kevlar și Gore-Tex. Blackyak oferă, de asemenea, combinații de materiale: straturile externe hibride constau din materialul izolator sintetic Polartec Alpha, precum și puf de gâscă și PrimaLoft. Și Devold of Norway utilizează lână merinos pentru a regla temperatura corpului și amestecă produsul natural cu un material de distanțare în „Tinden Spacer Jacket”.

Respirabilitate optimă pentru toate activitățile

Diferite materiale cu rol de umplere și de exterior combină proprietățile de care sportivii au nevoie în diferite situații. De exemplu, respirabilitatea este foarte importantă pentru alpiniști pentru că transpiră mai mult, așa că ar putea răci sau s-ar putea fără o ventilație corespunzătoare. Apar tot timpul noi tehnologii care păstrează căldura purtătorului, chiar dacă acesta transpiră mereu. Tehnologia VENTRIX de la The North Face este un astfel de sistem care dispune de găuri de aerisire lasere. Dacă purtătorul hainei se oprește, găurile rămân închise și cuprind căldura. Dacă persoana se mișcă, se deschid dinamic, asigurând ventilarea și reglarea temperaturii. Elemente flexibile de îmbrăcăminte precum acestea țin cont de o tendință suplimentară: îmbrăcămintea sport a devenit una de zi cu zi și se poate adapta la diverse temperaturi, chiar și pe o plimbare pe jos în oraș.