Panica declanșată de virusul corona se răsfrânge asupra producției de măști chirurgicale, chiar dacă medicii nu garantează o protecție de 100% prin purtarea acestora.

Stocurile de măști s-au epuizat rapid, iar produsele nu mai sunt de găsit în multe din farmaciile din București, în ciuda faptului că în țară nu a fost confirmat vreun caz de virus corona.

În Hong Kong, s-a ajuns chiar la fabricarea manuală a 3.000 de măști refolosibile, care vor fi distribuite persoanelor vulnerabile din oraș, informează South Morning China Post. Măștile sunt confecționate din trei tipuri de materiale și protejează împotriva picăturilor mari de strănut și particulelor aeriene, și își păstrează proprietățile antibacteriene după câteva spălări.

În Vietnam, ministerul industriei și comerțului a recomandat fabricilor de textile să se aprovizioneze cu materie primă pentru a crește producția de măști chirurgicale. Ministrul sănătății din această țară chiar le-a sugerat producătorilor de textile să-și înceteze contractele în curs și să se focalizeze doar pe producția de măști pentru față. Capacitatea Vietnamului ar putea ajunge la 30 mil. produse pe zi, dacă acest scenariu ar prinde viață.

Între timp, laboratoare și centre de R&D textile din lume se întrec în a scoate pe piață măști reutilizabile care ar putea asigura o protecție mai bună. Una dintre ele este compania israeliană Sonovia care testează niște măști în structura cărora s-au infuzat substanțe chimice capabile să dețină proprietăți antibacteriene și antivirale.

Credit foto – Lucrezia Carnelos on Unsplash