Căderea acțiunilor retailerilor de fashion are consecințe care ar putea schimba nu doar acționariatul, ci și piața materiilor prime.

Organizația de protecție a drepturilor animalelor PETA e unul dintre beneficiarii scăderii dramatice a prețului acțiunilor. PETA a devenit recent acționară a mai bine de douăzeci de companii din domeniul modei, printre care nume cunoscute precum Ralph Lauren, Urban Outfitters și Guess.

Mișcarea de pe bursă e văzută ca făcând parte din strategia PETA de a elimina, pe cât posibil, consumul de materii prime de origine animală, precum blana sau lâna. În trecut, PETA a cumpărat deseori acțiuni ale companiilor ale căror decizii de business dorea să le influențeze. De cele mai multe ori, organizația se asigura că deține numărul minim de acțiuni necesar participării la adunările anuale sau la luarea deciziilor strategice de management. Printre companiile vizate de PETA în trecut s-au numărat Burberry, Tapestry, Under Armour, Capri Holdings sau Qurate Retail Group. Burberry, Tapestry și Capri Holdings sunt printre numele din fashion care au decis recent să excludă articolele din blană naturală din colecțiile lor, cel mai probabil ca urmare a influenței PETA.

La luptă împotriva mohairului

Conform propriei declarații, decizia PETA de a cumpăra acțiuni Ralph Lauren, Urban Outfitters și Guess a fost determinată de faptul că organizația dorește să oprească utilizarea lânii, a mohairului și a cașmirului în confecționarea produselor textile, și să promoveze producția de îmbrăcăminte vegană.

Tracy Reiman, vicepreședinte executiv al organizației, a declarat că „PETA dorește să intre în board-ul Ralph Lauren sau Urban Outfitters pentru a-i forța pe retaileri să nu vândă articole pentru a căror producere au fost maltratate sau omorâte animale.”

Decizia PETA de a lupta împotriva producerii de lână, mohair și cașmir e, totuși, controversată. Pentru marea majoritate a opiniei publice, producția de lână, mohair și cașmir nu afectează animalele. O investigație PETA a dezvăluit însă că animalele din câteva ferme din Mongolia, China și Australia au fost maltratate în timpul tunderii.