Premierul Ludovic Orban a anunțat azi măsurile de protecție economică și socială pe care le-a adoptat Guvernul în contextul pandemiei de coronavirus. Printre acestea se numără majorarea plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri (cu 5 miliarde în primă fază), rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru, decontarea concediilor medicale și plata din bugetul fondului de șomaj a 75% din salariul brut angajaților din companiile afectate de criza cauzată de coronavirus.

„Am decis să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem cu 5 miliarde în primă fază. Suntem pregătiți să îl majorăm cu încă 5 miliarde și ne putem duce până la 15 miliarde. Practic garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% peste un milion,” a declarat Orban.

Companii care vor beneficia de ajutorul statului pentru plata șomajului tehnic

  • companiile afectate direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență.
  • companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus.

Pentru a putea beneficia de ajutorul statului pentru salariații pe care nu îi pot plăti, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.