Ultimul mare lanț de retail de tip department store al Germaniei, Galeria Karstadt Kaufhof, a cerut protecție sub umbrela insolvenței.

Magazinele îi aparțin unui milionar austriac care a făcut bani din afaceri cu real estate, Rene Benko, și care a investit în ultima vreme 200 milioane de euro pentru a le ține pe linia de plutire. Încă dinaintea de criza generată de coronavirus, afacerea întâmpina dificultăți din cauza schimbării obiceiurilor de shopping ale consumatorilor, a expansiunii retailului de fashion online, dar și a crizei economice care începuse deja să-și facă simțită prezența în Germania.

Astfel, Covid-19 a fost ultimul brânci pe care puteau să-l primească Galeriile Kaufhof, dar managementul speră ca insolvența să permită o reorganizare a businessului.

Rene Benko, care deține totodată și lanțul de magazine Karstadt, a decis în ianuarie anul acesta să le unească pe amândouă în cadrul Benko Signa Holding. Planurile de restructurare stabilite de companie sunau bine, până când economia a fost dată peste cap de coronavirus. Cu toate acestea, potrivit publicației Spiegel, în cazul Galeriei Karstadt Kaufhof insolvența ar putea ajuta la reoganizarea afacerii, de vreme ce retailerul a renunțat să mai plătească chiriile din aprilie până în iunie.

Cei aproape 30.000 de angajați ai companiei beneficiază în prezent de ajutorul acordat de statul german pe perioada crizei de Covid-19.

Interesant este faptul că Signa a cumpărat, în februarie anul acesta, în parteneriat 50:50 cu Central Group, lanțul elvețian de magazine department store Globus, și opt proprietăți asociate acestuia.

Benko Signa Holding are și alte afaceri în retail, inclusiv magazinele Sports United și deține 370 de spații în diferite centre comerciale, 100 de magazine online și vinde în 20 de țări.