Sofeast, o firmă de audit cu experiență în asigurarea calității produselor de pe piața chineză, avertizează asupra pericolelor care îi pândesc pe cei care vor să importe măști și alte echipamente de protecție individuală (EIP) în această perioadă.
Renaud Anjoran, specialist în controlul calității, spune că se pot face greșeli care costă foarte mult și că cei mai mulți furnizori chinezi sunt, de fapt, noi pe această piață. Mulți dintre ei au început să confecționeze măști ca răspuns la cererea imensă de pe piețele internaționale și nu au nici un pic de experiență, iar produsele lor sunt neconforme.
Într-un articol publicat de Week in China se constata că: „Peste 28.000 de companii au adăugat măștile, dezinfectanții și articolele EIP în gama de produse oferite, de la începutul lunii februarie. Numărul firmelor care vând termometre pe frunte a crescut cu 3.700% în aceeași perioadă.”
Iar potrivit Financial Times, chinezii fabricau de 12 ori mai multe măști la finele lunii februarie, decât la începutul ei. Cifrele continuă să crească. Pe de altă parte, multe măști sunt de calitate îndoielnică, și câteva state europene s-au plâns că produsele chinezești nu sunt corespunzătoare standardelor. Cu toate acestea, în ciuda incidentelor raportate în presă, Renaud Anjoran constată că puțini buyeri cunosc riscurile la care se expun.
În primul rând, testarea proprietăților de filtrare poate dura săptămâni întregi.
Dar nici un client nu va merge la fabrica din China să ia, prin triaj, produse pe care să le trimită la un laborator spre testare. Totul se derulează rapid și nimeni nu are timp să aștepte rezultatele. Pe lângă asta, potrivit standardului EN 149, la măștile FFP2 trebuie testate și alte caracteristici precum compatibilitatea cu pielea, flamabilitatea și altele.
Nu întotdeauna este posibilă verificarea certificării CE
Potrivit celor de la Sofieast, unii producători chinezi aveau certificate de conformitate eliberate de ICR POLSKA, dar această instituție nu oferă posibilitatea de a verifica instant dacă este adevărat sau nu. Apoi, chiar dacă certificatul CE este valid, trebuie solicitate și rapoartele aferente, din care să apară rezultatele testelor.
Monitorizarea producției poate fi o problemă
Curățenia spațiului de producție este o condiție esențială în cazul măștilor FFP, dar trebuie cunoscuți și furnizorii de materie primă, în special de filtre.
În China se subcontractaeză masiv
Chiar dacă se discută cu un furnizor legitim, cu fabrică auditată, este posibil să aibă o capacitate prea mică pentru a realiza comanda în întregime, așa că s-ar putea să o dea în lucru altor subcontractori, care nu respectă standardele impuse.
Există riscul de a cumpăra de la un intermediar care nu cunoaște suficient industria EIP
Când cererea e mare, și riscul apariției celor care vor să profite crește.
Se pot trimite bani în avans, fără a mai vedea vreodată marfa
Sofeast avertizează că a trimite bani în avans, fără să semnezi în prealabil un contract, reprezintă un risc serios.
Transportul poate fi blocat, chiar dacă documentele sunt în regulă
Noile reglementări ale statului chinez au creat confuzie, iar transportatorii fac cu greu față din cauză că nu s-au clarificat toate detaliile. Astfel, chiar dacă producătorul chinez și-a clasificat măștile ca non-medicale pentru a evita anumite controale, tot s-ar putea să aibă probleme.
Comanda poate fi deturnată de alți cumpărători
Așa cum s-a întâmplat în cazul unui client american, care a oferit de trei ori prețul unui transport care era deja plătit. De aceea este important să ai un contract bine făcut cu partenerul chinez.
Comanda ar putea fi confiscată în tranzit
Cum multe guverne au ca prioritate principală obținerea de echipamente de protecție, în aceste zile fiecare luptă pentru proprii cetățeni, iar loviturile sub centură sunt la ordinea zilei. S-a întâmplat ca mărfurile să fie oprite în Germania sau Franța, dar și pe aeroportul din Cluj a fost oprit un transport către Italia.
Credit foto 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum (Unsplash)