Campania de public shaming lansată de câteva publicații și specialiști din industrie în urmă cu câteva săptămâni, și adresată brandurilor de fashion care au refuzat să-și plătească furnizorii din țările sărace, a dat rezultatele scontate. Lucrurile au luat o întorsătură bună, în favoarea furnizorilor, iar H&M, Inditex și, mai recent, Primark au hotărât să-și achite datoriile față de fabricile de confecții din Asia, unde plasaseră comenzi.
Retailerul value Primark a anunțat că a înființat un fond pentru acoperirea componentei salariale a comenzilor care au fost anulate.
„Începând cu 22 martie, toate magazinele Primark au fost închise, cu pierderi de vânzări în valoare de 650 milioane lire sterline lunar. Compania le-a cerut furnizorilor să oprească producția, deoarece avea deja un stoc de 1,6 miliarde de lire sterline plătit în magazine, depozite și în tranzit. Toate aceste stocuri au fost plătite în condițiile normale de plată, de 30 de zile,” a anunțat Primark într-un comunicat.
Compania a anunțat crearea unui fond de plată a salariilor muncitorilor implicați în producția de haine pentru brand, luând în considerare condițiile și pachetele de sprijin acordate de fiecare guvern în parte. Această acțiune acoperă: Bangladesh, Cambodia, India, Myanmar, Pakistan, Sri Lanka și Vietnam. Primark va analiza mecanismele prin care să se asigure că banii ajung la muncitori.
Paul Marchant, CEO al Primark, a declarat:
„Toate magazinele noastre din lume sunt închise. Având la dispoziție o mulțime de stocuri în magazine, depozite și în tranzit, a trebuit să luăm decizia dificilă de a anula comenzile pentru stocurile viitoare. În ultimele două săptămâni a fost o prioritate găsirea unei modalități de a ne asigura că lucrătorii din lanțul nostru de aprovizionare din aceste țări au fost plătiți și ne bucură că acest fond le va oferi ajutor. Acum colaborăm cu furnizorii, fabricile, sindicatele și ONG-urile din aceste țări pentru a ne asigura că salariile pentru comenzile pe care le-am anulat ajung la acești muncitori.”
În tot acest timp, salariile celor 30.000 de angajați companiei din Marea Britanie ar putea să scadă, potrivit Retail Gazette.
Primul pe listă este chiar CEO-ul companiei, al cărui salariu va fi redus cu 50% temporar, urmat de reduceri de 30% ale celor din conducere, 20% ale personalului senior executive și 10% pentru angajații de la birouri și sediul central, pe o perioadă de 12 săptămâni.
Măsura a fost luată ca alternativă la concedierea în masă a angajaților.
Credit foto – Primark