Cel mai recent studiu Coface România arată că în primele șase luni din 2021 insolvențele au crescut cu 23% peste nivelul înregistrat în același interval din anul precedent.
Numărul insolvențelor deschise în prima jumătate a acestui an, de 3.033, a revenit aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19 și se estimează să crească cu cel puțin 10% față de anul anterior. Numărul de angajați raportat de firmele insolvente în perioada analizată este de 11.294.
Pierderile financiare cauzate de firmele insolvente în primul semestru 2021 au fost aproape de 2 mld. RON, de 5 ori sub nivelul corespondent din 2015 și cel mai scăzut din ultimul deceniu.
Se observă o scădere graduală a numărului companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 0,5 mil. EUR (medii si mari), la doar 130, minimul ultimului deceniu.
Totodată, România a înregistrat în ultimii 3 ani sub 20 de firme insolvente la fiecare 1.000 de companii cu venituri peste 1.000 EUR/lună. Astfel, se apropie de media regională din perspectiva insolvențelor raportate la 1.000 de companii active, respectiv 11, după ce a condus în permanență acest top regional în ultimul deceniu.
Distribuția sectorială a insolvențelor
Cele mai multe insolvențe deschise în primul semestru al anului curent au fost înregistrate în sectorul construcțiilor (542), urmat de comerțul cu amănuntul (455) și comerțul cu ridicata și distribuție (409). Ponderea primelor 3 sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare de insolvență pe rol a variat în ultimii 5 ani între 50% – 54%, iar pentru primele 5 sectoare între 65% – 70%.
Primele 5 sectoare care înregistrează cel mai ridicat număr al insolvențelor acoperă o pondere similară și din punctul de vedere al firmelor totale active.
Din această perspectivă, cel mai afectat sector este cel al fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, care a înregistrat o rată a insolvențelor de 24 de companii la 1.000 de firme active, aproape de 3 ori peste media la nivel național.
Acesta este urmat de sectorul construcțiilor și de HoReCa, sector foarte afectat de restricțiile Covid-19. Conform datelor, vânzările companiilor active în sectorul HoReCa au scăzut cu 39% pe parcursul anului 2020, în timp ce profitul a înregistrat o contracție de 77%.
Radiografia mediului de afaceri
Analizând evoluția mediului de afaceri pentru prima jumătate a lui 2021, prin comparație cu anii anteriori, se observă o situație favorabilă pentru maturizarea mediului de afaceri. Raportul dintre companiile care și-au întrerupt activitatea și cele nou înființate a ajuns pentru prima dată în ultimul deceniu aproape de 1.
Numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în primul semestru din acest an a fost de 55.906, în creștere cu 31% față de aceeași perioadă a anului anterior. În același timp, firmele nou înregistrate au crescut la 79.734, din care SRL reprezintă 53.844, cu 58% mai mult decât același semestru din anul precedent, maximul ultimului deceniu. Această dinamică arată faptul că revenirea rapidă a economiei încurajează apariția de noi afaceri care încearcă să capteze oportunitățile în ciuda mediului de business incert.