Retailerul internațional de modă Primark a deschis pe 15 decembrie primul magazin din țară, în urma unei investiții de peste 10 milioane de euro. Primark București din ParkLake este primul magazin Primark de pe cea de-a 15-a piață și parte din planurile de creștere ambițioase ale retailerului în Europa Centrală și de Est.

Noul magazin a generat peste 200 de noi locuri de muncă în economia locală și va fi urmat, anul viitor, de un al doilea spațiu în București, în centrul comercial AFI Cotroceni.

Primark din ParkLake București se întinde pe o suprafață de 3.700 mp împărțită pe două etaje, iar multe dintre liniile de îmbrăcăminte fac parte din marca tot mai extinsă Primark Cares a retailerului.

Potrivit lui Maciej Podwojski, Director Vânzări, ECE în cadrul Primark, “(…) deja 45% din hainele Primark sunt realizate din materiale reciclabile sau provenite din surse mai sustenabile, în creștere de la 25% cu un an în urmă.” 

Retailerul s-a angajat să producă 100% din gama de îmbrăcăminte din materiale reciclate sau provenite din surse mai sustenabile până în 2030.

„Avem planuri de dezvoltare ambițioase în ECE și inaugurarea de astăzi este primul pas în România – vor urma mulți alții”, a precizat Maciej Podwojski.

Europa Centrală și de Est este o regiune importantă de creștere pentru Primark. În prezent, retailerul are un magazin în Slovenia, două magazine în Republica Cehă și patru magazine în Polonia, cu planuri de a inaugura încă două magazine în Polonia până la sfârșitul anului 2023. 

Retailerul se va lansa, în 2023, și pe cea de-a 16-a piață, în capitala slovacă Bratislava, astfel încât amprenta de magazine în ECE să ajungă la 12 magazine în cinci țări diferite.

Podwojski a mai precizat că retailerul intră pe piața românească “cu modestie”, și își dorește să învețe cât mai multe despre preferințele consumatorilor locali, înainte de a anunța și alte extinderi. La nivel global, compania își propune să atingă cifra de 530 de magazine până în 2026, de la cele 411 pe care le are în prezent. 

Depozitul logistic al regiunii se află în Republica Cehă, de unde camioanele vor veni “zilnic” pentru a asigura aprovizionarea constantă. Podwojski a declarat că nu se pune problema, deocamdată, a închirierii unui spațiu de depozitare în România, până nu se va ajunge la un grad ridicat de cunoaștere a pieței.