Cea mai mare expoziție din lume dedicată tehnologiei textile și confecțiilor, ITMA, va continua să prezinte și să împărtășească cu industria producătoare tehnologii inovatoare de fabricație la cea de-a 19-a ediție a sa, ce va avea loc la Milano, în perioada 8-14 iunie 2023.

ITMA 2023 va avea ca tematică principală „Transformarea lumii textilelor”. Această temă principală este susținută de patru subteme: materiale avansate, automatizare și viitor digital, tehnologii inovatoare, sustenabilitate și circularitate.
Spațiul expozițional de 220.000 de metri pătrați din centrul expozițional Fiera Milano Rho este complet rezervat. La expoziție vor fi prezenți peste 1.600 de expozanți din 44 de țări și o listă de 100 de companii încă așteaptă să li se aloce spațiu în sectoarele lor preferate. Există un total de 20 de sectoare de produse care acoperă întregul lanț valoric al producției de textile și articole de îmbrăcăminte, inclusiv compozite textile.

Optimism prudent

Charles Beauduin, președintele ITMA Services, a declarat: „De la ultima expoziție ITMA din Barcelona din 2019, lumea s-a schimbat drastic din cauza pandemiei și a situației geopolitice. În ciuda diverselor întreruperi, ne bucurăm că spațiul în ITMA 2023 este complet rezervat. Companiile sunt optimiste cu privire la perspectivele pieței, majoritatea granițelor fiind acum complet deschise.”
Ernesto Maurer, președintele CEMATEX, Comitetul European al Producătorilor de Mașini Textile, care deține expoziția ITMA, a explicat: „ITMA 2023 va evidenția inovațiile și noile abordări ce servesc drept catalizatori pentru a inspira și a ajuta producătorii de textile și articole de îmbrăcăminte să-și dezvolte afacerea și să-și susțină călătoria de transformare. Ne aflăm în mijlocul celei de-a patra revoluții industriale, care aduce progrese în afaceri și tehnologie, prin urmare, transformarea este critică pentru succesul continuu al industriei textile și a confecțiilor. Viteza și agilitatea sunt, de asemenea, esențiale pentru a aborda în mod eficient provocările ecologice și medicale cu care ne confruntăm astăzi.”
Charles Beauduin a adăugat că „deoarece pandemia de COVID-19 a afectat negativ mediul de afaceri, vom monitoriza situația îndeaproape, ținând cont de importanța sănătății și siguranței tuturor participanților și a personalului. În același timp, vom lansa mai multe inițiative pentru a crea oportunități suplimentare pentru a ajuta expozanții noștri să se conecteze mai bine și să facă afaceri cu potențialii clienți. ITMA a avut loc cu succes la Milano în 2015 și se așteaptă un răspuns puternic la întoarcerea expoziției la Milano.”

Sustenabilitate eficientă

Pentru producătorii de mașini textile, sustenabilitatea nu este doar un cuvânt ci este chiar în centrul ofertei de produse și are impact asupra tuturor problemelor cu care trebuie să se confrunte clienții. Întrucât producția de textile este o afacere extrem de competitivă, aceasta înseamnă că nu există „ecologie fără eficiență”: o durabilitate crescută trebuie să meargă mână în mână cu competitivitatea și profitabilitatea. Prin urmare, trebuie analizat fiecare factor de cost și felul în care veniturile pot susține costurile. De exemplu, în cazul procesului de țesut, materiile prime, energia, forța de muncă, amortizarea și întreținerea mașinilor pe partea costurilor și producția de țesătură, cantitate maximă de țesătură de calitate A, pe partea veniturilor. Trebuie ilustrat modul în care sustenabilitatea și profitabilitatea sunt mai degrabă complementare decât contrarii, și asta prin intermediul unor exemple.
Din punctul de vedere al costurilor, fibrele și cu firele sunt factorul principal, reprezentând până la 70% din costul total. Cu cât este mai mare raportul producție de țesătură/consum de fire, cu atât este mai profitabil întregul proces. Fibrele naturale necesită suprafață agricolă care reduce suprafața disponibilă pentru culturile alimentare și pentru natură, precum și apă și energie pentru plantare, creștere, recoltare, procesare și transport, în timp ce fibrele artificiale necesită materie primă provenită din petrol, gaz sau celuloză de lemn. Cu cât avem nevoie de mai puține fibre, cu atât mai bine. Mașinile de țesut moderne au dotarea necesară pentru a optimiza acest echilibru: setări electronice ușoare ale mașinii, dar și caracteristici specifice care reduc deșeurile și pot economisi până la 800 kg de fire/fiecare mașină/an.
Având în vedere sustenabilitatea, atenția se îndreaptă pe realizarea de mașini textile durabile, care au o durată de viață cât mai lungă. O durată de viață lungă înseamnă un grad mai mic de casare a mașinilor, dar și o valoare mai mare a mașinii la mâna a doua. Mai mult, o gamă extinsă de modernizare permite clienților să-și adapteze echipamentele la nevoile în schimbare ale piețelor lor, prelungind astfel durata de viață economică a mașinilor lor.
Odată ce mașina ajunge în cele din urmă la sfârșitul duratei de viață, cu cât conține mai puține materiale naturale rare, cu atât mai bine, deoarece acest lucru evită procesele complexe și costisitoare de reciclare. Un exemplu în acest sens este motorul cu acționare directă SUMO al mașinilor de țesut  PICANOL, care, spre deosebire de motoarele cu acționare magnetică, nu conține metale rare. Din punct de vedere al veniturilor, producerea de țesături de calitate este o necesitate, iar acest lucru e facilitat de reglajele electronice și algoritmii de optimizare ai mașinilor. Prin conectarea mașinilor la internet, datele senzorilor de pe toate mașinile pot fi combinate și procesate de algoritmi sofisticați, rezultând informații care ajută la optimizarea funcționării mașinilor textile.
Această digitalizare în creștere și utilizarea datelor multiple ușurează viața producătorului de textile și deschide calea pentru noi moduri de lucru, instruire și service. Împreună cu eforturile active de a transforma textilele într-o afacere durabilă, acest lucru face ca industria textilă să fie mai atractivă decât oricând pentru tinerii cunoscători de tehnologie și conștienți de necesitatea protecției mediului.

Despre CEMATEX și ITMA
Comitetul European al Producătorilor de Mașini Textile (CEMATEX) cuprinde asociații naționale de mașini textile din Belgia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit. Este proprietarul ITMA și ITMA ASIA. Considerate „Jocurile Olimpice” ale expozițiilor de mașini textile, evenimentele ITMA au o istorie de 68 de ani, pe parcursul cărora au prezentat cea mai recentă tehnologie pentru fiecare proces de de fabricație a textilelor și a confecțiilor. Expoziția are loc o dată la patru ani în Europa. Vor fi prezentate cele mai noi tehnologii pentru întregul lanț de fabricație, începând de la pregătirea materiei prime, filat, tehnologii pentru nețesute, țesut, tricotat, confecții, până la finisarea și confecționarea acestora.