Industria modei s-a dezvoltat considerabil în ultimele decenii, odată cu creșterea cererii de articole vestimentare noi, dar și din pricina comportamentului consumatorilor de a le purta de prea puține ori.

Conform statisticilor Earth.org, în doar 15 ani, producția de haine s-a dublat, iar durata de folosire a unui produs a scăzut cu 40%. Consumatorii cumpără din ce în ce mai multe haine noi, însă le poartă o scurtă perioadă de timp, ori chiar deloc.

Reprezentanții Humana People to People atrag atenția asupra impactului negativ pe care îl are supraconsumul de astfel de produse asupra mediului înconjurător și, în cele din urmă, asupra sănătății oamenilor. Producția masivă de haine noi este extrem de dăunătoare planetei și reprezintă unul din marii contribuitori la schimbările climatice.

Conform cifrelor oferite de Parlamentul European la nivelul anului 2017, producția de noi materiale textile necesită un consum anual de apă de 93 miliarde de m³, care ar fi suficient pentru nevoile domestice a peste 1,7 miliarde de oameni. Doar producția unui singur tricou necesită 2.700 de litri de apă, cu care un om ar trăi 2 ani și jumătate.

Totodată, conform raportului World Bank din 2019, această industrie este responsabilă de 10% dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei, mai mult decât industria aviatică și cea de transport maritim la un loc. Dacă trendul ascendent continuă, emisiile de carbon generate de industria modei vor ajunge la 26% până în 2050.

Aproximativ 60% din materialele folosite în producția de haine au la bază plastic și necesită aproximativ 48 de milioane de tone de petrol pe an. Tot conform statisticilor, prin spălarea hainelor din material sintetic, generăm 35% din totalul microplasticelor răspândite în mediul înconjurător, peste 14 milioane de tone de microplastice ajungând în oceanele planetei.

Nu în ultimul rând, peste 180 de substanțe chimice periculoase sunt utilizate în acest sector, iar 16,5% din toate pesticidele din lume sunt folosite doar pentru producția de bumbac.

„Pentru a reduce criza climatică este necesar să scădem dramatic cererea globală de noi haine. Este deosebit de important să îi încurajăm pe consumatori să aleagă haine care au fost purtate în prealabil și să nu opteze mereu pentru noi produse”,  declară Rodica Bulăceanu, reprezentantul Humana People to People, organizație care se implică în sortarea și repunerea în circuitul comercial a produselor textile ce pot fi reutilizate, reducând astfel impactul negativ asupra mediului.

Cumpărăm din ce în ce mai multe haine, dar le purtăm de doar de 7-8 ori până ajung deșeuri

Creșterea deșeurilor textile este cauzată de faptul că, în prezent, cumpărăm din ce în ce mai multe haine noi și le purtăm de prea puține ori până le aruncăm. Conform Earth.Org, se estimează că anual, pe glob, se aruncă 92 de milioane de tone de îmbrăcăminte și încălțăminte, însă doar 15% dintre acestea ajung într-un circuit sortare profesională spre reutilizare sau reciclare. Din cele 14 milioane de tone de haine ce ajung totuși să fie colectate, între 65-75% sunt potrivite spre reutilizare, iar restul textilelor pot fi reciclate și adaptate altor scopuri.

Doar în 2022, membrii Humana People to People din Europa și Statele Unite ale Americii au reușit să colecteze 127.000 de tone de haine, pe care le-au reintrodus în circuitul comercial ca produse second-hand conforme din punct de vedere calitativ, inclusiv în magazinele Humana din România. La nivel național, Humana deține 40 de magazine, unde promovează și susține moda sustenabilă. 

„Am creat un sistem complex prin care colectăm produse textile din diferite surse, le sortăm în fabricile noastre și le reintroducem în sistemul comercial prin cele peste 40 de magazine din România, prelungindu-le astfel durata de viață”, mai spune Rodica Bulăceanu, reprezentant Humana People to People.

Humana People to People este o rețea de 29 de organizații membre, cu sedii în Europa, SUA, Africa, Asia și America Latină. Acestea sunt implicate în proiecte pentru dezvoltarea comunităților sărace din țările dezavantajate, protejarea mediului și desfășurarea de proiecte în domeniul educației și sănătății.