Promenada Mall a inaugurat instalația de arhitectură omagială dedicată susținerii și promovării expoziției Efectul Picasso, care va fi expusă în centrul comercial în perioada 2 – 8 octombrie. Ideea creării acestei instalații a venit ca urmare a parteneriatului dintre Promenada Mall și MARe/ Muzeul de Artă Recentă.

Autorul instalației “Efectul Pablo Picasso” este arhitectul Dorin Ștefan Adam (biroul de arhitectură Atelier Mânadelucru). Instalația integrează un panou video sub forma unui zid cu o lungime de nouă metri și un perete oglindă, pe care sunt prezentate, într-o succesiune de șapte ipostaze, elemente din lucrările lui Pablo Picasso, precum și lucrări ale unor artiști inspirați de opera acestuia. Conținutul este într-o continuă transformare, având un efect de transpunere a privitorului și imersiune în lumea artei.

Prin expunerea acestei instalații imersive în Promenada Mall, reprezentanții NEPI Rockcastle, dezvoltatorul centrului comercial, și-au dorit să omagieze pictorii români influențați de arta cubistă a lui Pablo Picasso, dar și să promoveze expoziția Efectul Picasso, unul dintre cele mai importante evenimente culturale care se desfășoară anul acesta în România. 

„Parteneriatul cu expoziția Efectul Picasso face parte din angajamentul de a susține manifestările din zona artei și de a aduce mai aproape de vizitatorii centrelor noastre comerciale lucrările unor mari artiști. Acestea au încetat de mult să fie doar locuri unde mergem să ne facem cumpărăturile, ci devin adevărate hub-uri sociale și inimi ale comunității”, a spus Roxana Baias, Group Head of Marketing, NEPI Rockcastle. 

Expoziția „Efectul Picasso”, o premieră în peisajul cultural românesc, este găzduită de MARe/ Muzeul de Artă Recentă/, în perioada 27 septembrie 2023 –  8 ianuarie 2024. În cadrul acestei expoziții-eveniment, vor fi expuse 46 de lucrări –  picturi, desene, gravuri – semnate de Pablo Picasso, față în față cu 65 de lucrări – picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti – semnate de 37 de artiști români contemporani, influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne. Printre artiștii români expuși se numără: Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ștefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu, Dumitru Gorzo etc.

Instalația este accesibilă publicului în trei centre comerciale ale NEPI Rockcastle, în cadrul unui traseu itinerant. Astfel, instalația a fost deja expusă, în perioada 25 septembrie – 1 octombrie, în City Park Mall Constanța, iar în intervalul 19 – 25 octombrie, va putea fi văzută și în Mega Mall București. Toate cele trei centre comerciale sunt, alături de NEPI Rockcastle, partenere ale MARe/ Muzeul de Artă Recentă și susțin expoziția Efectul Picasso.