Un articol de investigație semnat de jurnaliștii de la The Telegraph arată că milioane de măști și echipamente de protecție sunt exportate în țări precum Spania, Italia și Germania, în ciuda penuriei cu care se confruntă sistemul sanitar din Marea Britanie.

Potrivit cotidianului, companiile britanice se plâng că nu au reușit să le vândă autorităților insulare, care ar fi ignorat oferta lor în mod repetat. Guvernul britanic este supus unui val de critici pe fondul lipsei de echipamente individuale de protecție și măști în contextul pandemiei de coronavirus.

Pe 14 aprilie, Comisia Europeană a restrâns cerințele de autorizare a exportului numai la măștile de protecție și totodată a extins derogările geografice și umanitare. Noul regulament este prevăzut să se aplice pe o perioadă limitată de 30 de zile (începând cu 26 aprilie 2020) și acoperă o singură categorie de produse, măști de protecție. Serviciile Comisiei consideră că aceasta este singura categorie în care este necesară o autorizație de export pentru a asigura o aprovizionare adecvată pentru a proteja sănătatea europenilor.