Anul 1966 poate fi asociat cu multe: Beatles lansa faimosul “Yellow Submarine”, iar golul “fantomă” din finala Cupei Mondiale din partida Anglia – Germania de Vest făcea istorie. Tot acum 50 de ani se lansa la Düsseldorf târgul EuroShop. Pe atunci nimeni nu s-ar fi gândit că va deveni un eveniment cu impact internațional.
Astăzi, EuroShop privește în urmă spre o tradiție de 50 de ani. Este o platformă de inovație, trendsetting, un forum de discuții și un hub creativ plin de idei noi în ce privește comerțul detailist. Chiar dacă suntem destul de departe de ediția viitoare, care are loc între 5 și 9 martie 2017, este bine de știut, pentru ca aceia care au magazine să se poată organiza din timp. La anul, Messe Düsseldorf se așteaptă la un total de 2.500 de expozanți din peste 50 de țări, care vor acoperi nevoile complete ale retailului la nivel mondial. Din cauza cererii mari pentru spațiu de expunere, la EuroShop se va adăuga o sală suplimentară, astfel încât vor fi în total 17 săli de expoziție.
Dar târgul a început modest: în 1966 expuneau acolo 331 de companii, dintre care doar 55 din afara Germaniei. Expoziția se întindea pe o arie de 17.000 metri pătrați, iar 28.000 de vizitatori îi treceau pragul, admirând vitrine precum “farmacia modernă”, “produsele congelate, o marfă a viitorului” sau altele.
Nevoia de stabilire a unui târg precum EuroShop pe piață a fost dată de o schimbare masivă în peisajul de retail. Pe la mijlocul anilor ’60, concepte precum self-service-ul își încheiau etapele experimentale în Europa și începeau să se afirme, inițial în comerțul cu amănuntul de alimente. Micile magazine de la colțul străzii începeau să dispară, iar frații Albrecht lansau principiul lor revoluționar de discount. Designul in-store, cu acces liber la rafturi, culoarele și display-urile rafturilor cu promoții speciale au luat locul sertarelor, cutiilor și vitrinelor din sticlă. Era un teritoriu neexplorat atât pentru comercianții cu amănuntul, cât și pentru cumpărători. Până atunci, cumpărătorii erau obișnuiți să aștepte la tejghea până când le venea rândul, iar vânzătorul alegea, porționa sau cântărea produsele dorite. În România lucrurile acestea se întâmplau, evident, mult mai târziu… Dar în restul Europei de Vest afișajul deschis și vitrinele magazinelor câștigau o importanță deosebită.
Între 1966 și 1972, EuroShop s-a ținut o dată la doi ani, după care la trei ani, grație naturii pe termen mediu a inovațiilor din designul de magazine. Cu timpul s-au schimbat și s-au adăugat noi categorii de produse și servicii în oferta târgului. Dacă la început aceasta consta în principal în echipamente pentru magazine, vitrine, unități de refrigerare și sisteme de check-out, la sfârșitul anilor ’90 gama cuprindea și publicitate, iluminat, construcția standurilor de expoziție, IT, supravegherea mărfii și managementul lanțului de aprovizionare.
Un element-cheie în componența EuroShop îl constituie și programul evenimentelor conexe, precum Designer Village, Lighting Designer’s Zone, Architecture & Design Forum sau Omnichannel Forum.
Iar ediția de anul viitor va cuprinde șapte subdiviziuni, fiecare aparținând unei experiențe: POP Marketing, Expo & Event Marketing, Retail Technology, Lighting, Visual Merchandising, Shop Fitting & Store Design și Food Tech & Energy Management.
Cu 50 de ani ai săi, EuroShop nu este nicidecum pe cale să intre într-o criză a vârstei de mijloc, ci dimpotrivă: este o experiență, un târg cosmopolit, cu o “familie” de urmași care reușește să se mențină tânăr și palpitant.