București 10.04.2019 – Industria de textile și confecții din România este în prag de alertă. Cu toate că este unul dintre principalii angajatori și exportatori ai țării, industria ușoară se confruntă în prezent cu dificultăți majore, cauzate de creșterea costurilor de producție, lipsa forței de muncă și prețurile mici oferite pe manoperă de retailerii străini.

 

În acest context, Dialog Textil organizează pe 18 aprilie, la hotelul Capital Plaza din București, evenimentul Fashion Connect, care va aduce împreună manageri, jucători de top, proprietari de fabrici și furnizori de soluții pentru o dezbatere interactivă ce va aborda oportunitățile și provocările din zona de producție a confecțiilor textile.

 

“Fashion Connect pune întrebările momentului în industrie și încearcă să găsească împreună cu profesioniștii domeniului răspunsurile adecvate. Dincolo de dezbatere și de informare, e un exercițiu de solidaritate pentru industria textilă și de confecții din România,” declară Andrei Pena, Publisher Dialog Textil.

 

Principalele teme de discuție vor face referire la tendințele din industria globală de textile și la cât de pregătite sunt companiile românești să facă față schimbării, precum și la educația și formarea profesională a angajaților. Cine vine din urmă? Cât de interesantă este pentru tineri munca într-o fabrică de confecții, cum îi putem atrage, motiva și păstra? Dintre speakeri se numără Sorin Chiriac (Grupul Caremil), Cecilia Stanciu (Tiger of Sweden), Răzvan Ionele (consultant Gherzi International), Ioana Avram (Uniunea Artiștilor Plastici) și alții. Partenerii principali ai evenimentului, Lectra, CGS și Duerkopp Adler vor prezenta cele mai noi soluții disponibile în eficientizarea proceselor de producție.

“Lectra, partenerul tehnologic al companiilor din industria modei, pionier și promotor al Industriei 4.0, se asociază evenimentului “Fashion Connect” și vine alături de clienții săi pentru a discuta despre schimbările care se produc în piață și despre modul în care tehnologia revoluționară propune noi oportunități de business,” punctează Anca Matei, Lectra Sales Account Manager – Fashion Industry, Romania & Rep. Moldova.

Cu o veche tradiţie în România, industria ușoară însumează în prezent aproximativ 191.000 de angajați, în cadrul a peste 8.500 de companii. Efectivul salariaţilor este însă în scădere în ultimii zece ani, iar trendul este mai pregnant în cazul producției de confecții. Astfel, în luna decembrie 2018, efectivul salariaţilor în industrie a fost de 136.810 persoane, din care 39.700 în textile și 108.300 în industria de confecții. În decurs de doar un an de zile, efectivului de salariaţi a scăzut cu 7% în industria de confecții și cu 0,6% în cea textilă, adică aproape 10.000 de angajați care au părăsit zona manufacturii textile.

Și nivelul livrărilor de produse textile a fost mai mic cu 2,9% în anul 2018 față de 2017, în timp ce pentru industria articolelor de îmbracăminte scăderea a fost de 17,7 % în anul 2018 față de 2017.

Cifrele reflectă realitatea cu care se confruntă producătorii, în marea lor parte furnizori ai retailerilor de fashion din străinătate. Creșterea costurilor de producție din țara noastră împinge tot mai multe branduri internaționale spre platforme de producție din țări cu costuri de manoperă mai scăzute, precum Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina sau nordul Africii.

 

7 speakeri, 2 paneluri, 2 prezentări, parteneri și specialiști așteaptă reprezentanții producției de modă din România pe 18 aprilie la Capital Plaza.

 

 

Despre organizator:

Lansată în 1995, Dialog Textil este singura revistă dedicată industriei de textile și confecții din România. Cu un concept editorial dinamic, concentrat pe oameni și noutățile din domeniul textilelor și modei locale și internaționale, Dialog Textil face analize, prezintă statistici, participă la cele mai importante târguri de profil, descrie noi tehnologii și aplicațiile acestora, evidențiază tendințele din modă și intervievează personalitățile industriei.

Dialog Textil ajunge lună de lună la întreaga comunitate de afaceri din domeniul textilelor și confecțiilor: manageri, specialiști, tehnicieni, retaileri, furnizori de servicii, designeri de modă, studenți ai facultăților de textile și design vestimentar.

 

www.dialogtextil.ro

Martin Media Group
Piata Alexandru Lahovari nr.1A, Sc.C, ap.1

Bucuresti, Sector 1
Tel: +40-31-1065322

 

Partener principal

Lectra

 

Parteneri

CGS și Duerkopp Adler

 

Partener media

Wall-Street.ro