Poluarea oceanelor planetei cu tone de deșeuri din plastic și microplastic este unul dintre cele mai mari pericole care amenință viitorul omenirii. La nivel individual, ține de fiecare să facă eforturi în a reduce cantitatea de plastic, însă efecte cu adevărat relevante s-ar putea obține doar prin adoptarea unor legislații potrivite de către guvernanți, prin care să impună trierea, sortarea, reciclarea și mai ales limitarea plasticului acolo unde se poate și fără.

Unele companii producătoare de textile au ales drumul sustenabilității. Un exemplu este cel al germanilor de la Deco Design Furüs. Compania preluată de un elvețian, Manuel Schweizer, a lucrat în ultimii șapte ani la dezvoltarea unei linii de textile biodegradabile. „Practic, le poți mânca”, glumește directorul general Manuel Schweizer în timpul Heimtextil.

Este vorba despre o linie independentă de textile complet lipsite de poluanți, prin care Deco Design Furüs alege să lucreze activ la o soluție orientată spre viitor, pentru a rezolva această problemă serioasă. Toate materialele textile care poartă eticheta de calitate OceanSafe ™ sunt complet biodegradabile și astfel devin substanțe nutritive pentru generațiile viitoare după utilizare.

Principala diferență a acestui principiu în comparație cu reciclarea este că, cu produsele OceanSafe ™, ciclul biologic al textilelor și componentelor sale este deja definit și este însuși centrul de dezvoltare al produsului. OceanSafe ™ îndeplinește cerințele certificatului Cradle to Cradle Certified Gold – în ceea ce privește sănătatea, chiar și cerințele pentru certificatul Cradle to Cradle Certified ™ Platinum – și în unele domenii parametrii stricți ai Standardului Global Organic Textile (GOTS).

„Acum șapte ani am încercat împreună cu echipa să vedem ce se poate face pentru a lansa pe piață produse textile biodegradabile. Consider că orice lansăm pe piață în acest moment trebuie să fie biodegradabil. Nu sunt un ecoromantic, ceea ce facem trebuie să fie normal în contextul actual”, declară directorul general al companiei germane. Producătorul lucrează cu multe tipuri de materii prime, inclusiv cânepă cu biopolimeri.

Schweizer crede că reciclarea PET-urilor nu este decât o soluție pe termen scurt, chiar dacă în principiu este un concept cu implicații pozitive. „În schimb, trebuie să creăm fibre care sunt biodegradabile”, adaugă el.

De origine elvețian, Schweizer a cumpărat compania germană cu scopul de a duce mai departe o producție 100% realizată în această țară. Totul se face aici, filarea, țeserea, mai puțin cusutul articolelor din bumbac, care se face în ateliere din Turcia auditate.

„Fibrele sintetice sunt importante pentru noi, iar plasticul în sine nu este rău, trebuie doar să folosești ingredientele corecte pentru a fi biodegradabil. Țesăturile noastre se descompun în mediul natural în 14 săptămâni, în timp ce pentru altele procesul durează între 3 luni și 2 ani, în funcție de condițiile meteorologice și sol.” (M.S.)

În prezent se lucrează la patentarea produsului, iar targetul este de a atinge o certificare 100% Cradle to Cradle.

Gama OceanSafe cuprinde trei grupe de materiale: fibre naturale (bumbac Cleopatra, biodegradabile), fibre artificiale (înlocuitor de poliester, biodegradabil), polimer pe bază de acid (ignifug, biodegradabil), precum și accesorii pentru îmbrăcăminte ca nasturi, benzi, sisteme de închidere și inele biodegradabile.

Colecția cuprinde primele și singurele prosoape terry care au obținut certificatul Cradle to Cradle Certified ™ Gold, singura colecție de perdele din lume stabilă dimensional, poate corespunde sau depăși calitatea produselor din poliester, este de asemenea biodegradabilă și este certificată Cradle to Cradle Certified ™ Gold și prima fibră sintetică ignifugă din lume care este biodegradabilă și dezvoltată de OceanSafe.

Produsele textile Ocean Safe sunt fabricate fără poluanți pe întreg ciclul de viață, sub cele mai stricte criterii ecologice. Toate materiile prime și materialele prelucrate sunt nepoluante și lipsite de pesticide sau alți poluanți. Acest lucru se aplică în aceeași măsură pentru accesorii cum ar fi nasturi (pentru lenjeria de pat) sau glisiere (pentru perdele și draperii), precum și pentru materialele de ambalare.

Criterii Ocean Safe

  • Materii prime necontaminate
  • Vopsele naturale
  • Accesorii biodegradabile
  • Propria ață de cusut
  • Ciclu de producție biologic

Cradle to Cradle Certified™ este un certificat care atestă produsele sustenabile, realizate într-o economie circulară. Designerii, producătorii și brandurile apelează la acest standard ca model transformator pentru a realiza produse cu impact pozitiv asupra oamenilor și asupra planetei. De la parfumuri la materiale de construcții, tricouri, sticle de apă și tratamente pentru ferestre, mii de produse au obținut certificarea Cradle to Cradle Certified.

Principiile standardului au fost concepute de William McDonough și dr. Michael Braungart, cu sprijinul unor experți tehnici, lideri de piață și al publicului. Pentru a primi certificarea, produsele trebuie analizate din punctul de vedere al performanței de mediu și sociale pe cinci categorii de sustenabilitate: sănătate materială, refolosire materială, energie regenerabilă și managementul emisiilor de carbon, folosirea apei și echitate socială. Produsele pot primi calificative

Basic, Bronze, Silver, Gold, Platinum pentru fiecare categorie. Standardul încurajează îmbunătățirea continuă a produselor, oferind certificări pe baza evoluției permanente, și necesită reînnoire la fiecare doi ani.