Euratex, Confederația europeană a companiilor din textile și confecții, a pus la dispoziție pe site-ul propriu un instrument care permite schimbul de informații privind cererea și oferta companiilor care doresc să reconvertească propria producție spre cea de echipamente de protecție sau măști, companii care lucrează deja în acest domeniu, precum și laboratoare și centre de testare dispuse să-și ofere serviciile pentru certificare: (https://euratex.eu/covid-19/).

Tot pe site-ul Euratex pot fi găsite informațiile necesare celor care doresc să producă măști de protecție.

În plus, Comisia Europeană a anunțat azi câteva inițiative venite în sprijnul economiei statelor comunitare în timpul crizei COVID-19, inclusiv în legătură cu producția de măști și alte echipamente de protecție.

Măsurile de sprijin la nivel general lansate de Comisia Europeană pot fi găsite accesând acest link: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/economy_en.

În ceea ce privește ajutoarele de stat, Comisia a publicat o comunicare privind cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat acordate statelor membre pentru a sprijini economia în timpul pandemiei de COVID-19. Aici puteți găsi informații relevante în acest sens: https://ec.europa.eu/competition/state_aid/what_is_new/covid_19.html.

Una dintre măsuri este Coronavirus Response Investment Initiative. Pentru a direcționa 37 de miliarde de euro din investițiile publice europene în contextul crizei Coronavirus, Comisia va propune să se renunțe anul acesta la obligația de a solicita restituirea prefinanțării pentru fondurile structurale și de investiții europene deținute în prezent de statele membre. Statele membre vor trebui să utilizeze aceste sume pentru a-și accelera investițiile în cadrul fondurilor structurale.

Banca Europeană de Investiții oferă sprijin companiilor europene, alocând finanțări de până la 40 miliarde euro celor afectați de pandemia de coronavirus. Finanțările ar urma să fie alocate mai rapid, și susținute de garanții de la bugetul UE.

Totodată, Comisia a publicat recomandările privind supravegherea pieței și evaluarea conformității pentru echipamentele de protecție personală (PPE) și pentru anumite tipuri de dispozitive medicale. Sunt prevăzute două scenarii în care produsele pot fi plasate pe piață, chiar dacă procedurile de analizare a conformității nu au fost încă finalizate. În ce privește standardele, Comisia a eliberat un document privind standardele și evaluările de conformitate pentru aceste produse specifice, care poate fi regăsit în link-ul de mai jos:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_558.

 

credit foto – National Cancer Institute (Unsplash)