Fabrica Techtex din județul Bihor, parte a grupului Taparo, care produce nețesute de tip spunbond PP, a beneficiat de sprijinul statului pentru instalarea primei linii automate de producție de măști din țară. Producția este estimată să crească la 150.000 măști pe zi, în condițiile în care se va lucra la capacitate maximă.

Potrivit companiei, măștile de protecție „sunt certificate de Agenția Națională a Medicamentului,” însă nu este vorba de cele cu protecție FFP 2 sau 3.

Cele două linii de utilaje pentru acele măști speciale vor ajunge la jumătate acestei luni și vor fi instalate cel mai probabil până la  sfârșitul lunii.

„Avem o cerere foarte mare și o presiune uriașă, de aceea suntem zi și noapte în fabrică. Facem toate reglajele, creștem producția treptat, pentru ca linia tehnologică să facă față cu brio solicitării. Estimăm ca, în a doua parte a săptămânii, să putem lucra la capacitatea maximă a primei linii de producție, adică 150.000 de măști de protecție/zi,” a declarat Ing. Ioan Filip, administrator TAPARO.

Grupul intenționează să facă și alte investiții pentru a-și extinde producția în direcția textilelor medicale. Momentan, compania realizează și circa 1.000 de combinezoane de protecție/zi, dar intenționează să producă și bonete, lenjerii de unică folosință, scutece, șervețele umede.

Planul Grupului TAPARO este să extindă producția de măști de protecție la circa 10 milioane/lună.